Rolul benefic pe care îl oferă expunerea controlată la razele de soare 

Rolul benefic pe care îl oferă expunerea controlată la razele de soare 

Distribuie articolul pe:

După o perioadă în care distanțarea socială a fost un concept pe care l-am trăit cu toții pe propria piele, iată că se anunță și vremuri mai bune pentru noi. Relaxarea restricțiilor determină ieșiri în aer liber a tuturor celor care au respectat până acum ordonanțele militare, ieșind din casă doar atunci când era necesar. 

Însă acum, libertatea de mișcare pare a fi benefică pentru toți, mai ales că vremea însorită de afară lasă loc unei liste lungi de activități. Dacă azi este soare, iar tu ai suficient timp liber la dispoziție, stai pe cât de mult posibil afară. Iată doar câteva dintre beneficiile pentru organism pe care le oferă expunerea la soare: 

Expunerea la soare are un efect similar mișcării 

Atunci când ieși la aer în zilele insorite, nivelul de oxigen din sânge crește. Asta înseamnă că sistemul cardiovascular poate oxigena mult mai bine țesuturile din organism, proces ce mai are loc și în timpul antrenamentelor fizice. Mai mult decât atât, studiile arată că expunerea la razele soarelui la primele ore ale dimineții determină un index corporal mult mai mic. Acest rezultat poate fi obținut și în cazul în care expunerile controlate la soarele matinal sunt alternate cu intervale dedicate unei odihne optime. 

Expunerea la soare poate crește durata de viață și fertilitatea

Conform unui studiu realizat în Suedia timp de 20 de ani, pe un eșantion de 30.000 de persoane, subiecții care au beneficiat mai mult timp de razele soarelui au trăit în medie cu 0.6 – 2.1 ani mai mult decât cei care au evitat statul la soare. Alte rezultate interesante ale aceluiași studiu au arătat faptul că lumina solară îmbunătățește nivelul testosteronului la bărbați, în timp ce femeile care stau cel puțin 1 oră / săptămână în soare, ajung la menopauză cu 7-9 mai târziu decât cele care nu au acest obicei sănătos.  

Expunerea la soare generează o calitate mai bună a somnului

Pentru că suntem ființe diurne, soarele ne ajută să adormim mai repede și să avem parte de un somn mult mai odihnitor, pentru o altă zi plină de energie. Așadar, o oră pe zi de expunere la razele de soare determină reglarea producției de melatonină, adică hormonul “responsabil” de normalizarea ritmului circadian. Cel din urmă mai este cunoscut și sub denumirea de “ceas biologic”, pentru că reglează activitatea creierului și a hormonilor, dar și schimbările fizice sau cele comportamentale din cursul unei zile. 

Expunerea la soare îți oferă necesarul de Vitamina D

Doza zilnică recomandată de Vitamina D este de 10 mcg (400 de unități internaționale / UI) pentru copiii de până la 1 an, 15 mcg (400 UI) pentru persoanele de până la 70 de ani și 20 mcg (800 UI) pentru persoanele de peste 70 de ani. Această vitamină spirjină sistemul imunitar în lupta acestuia împotriva unor afecțiuni precum gripa sau răceala, susține vitalitatea sistemului osos și poate proteja organismul de anumite tipuri de cancer sau boli cardiovasculare. Aproximativ 50-90% din aportul de vitamina D este produs în mod natural de colesterol, sub acțiunea razelor de soare. Restul este asimilat de organism din alimente (ulei de cod, sardine, macrou, cereale, lapte, suc de portocale) și suplimente (D2 si D3). 

Expunerea la soare te ajută să lupți cu depresia 

Prezența ta în razele de soare determină producerea serotoninei, adică “hormonul fericirii”. De aceea, în lunile reci de iarnă, atunci când cerul înnorat inhibă acțiunea soarelui, pot fi prezente episoadele depresive, ce pot cauza și o scădere a imunității. În schimb, în zilele cu cer senin, razele de soare ajung pe retină, transmițând semnale către anumite zone de pe acestea, iar la capătul lanțului de evenimente se află un nivel crescut al producției de serotonină. Acest hormon induce o stare de relaxare, benefică pentru minte și organism, ce îți permite să fii mai calm și mai concentrat. 

Profită de această perioadă însorită din an și stai afară cel puțin o oră pe zi. Dacă locuiești la curte, poți începe ziua de lucru cu o porție binemeritată de plajă. Ai nevoie de doar câțiva metri pătrați de iarbă și de un mobilier de grădină menit să îți transforme acest colț din spatele casei într-o oază de relaxare. Scaune de grădină, hamace și o mulțime de alte corpuri pentru curte pot fi comandate rapid online, ajungând la tine chiar atunci când soarele este mai bun de plajă. Vezi aici ofertele pentru cel mai bun mobilier de grădină!

 

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pexels

Distribuie articolul pe: