Semănatul și răsadurile. Toate informațiile de care ai nevoie

Semănatul și răsadurile. Toate informațiile de care ai nevoie

A sosit și primăvara, așa că este vremea să te ocupi de grădină. Iar pentru a te bucura de roade bogate, trebuie să te organizezi bine încă de la semănat. Dacă folosești semințe din producție proprie, ai grijă să fie cât mai proaspete și fără impurități.

Ca să ai succes de la început:

  • folosește semințe de calitate
  • asigură un sol hrănitor
  • fertilizează răsadurile
  • ia seama la cerințele plantelor față de lumină, căldură etc.
  • repică răsadurile când apar primele frunze adevărate
  • călește răsadurile, reducând temperatura aerului.

Facultatea germinativă a semințelor variază, astfel la cele de mazăre durează doar 1-2 ani, la cele de morcov și ceapă se întinde până la 2-3 ani, la cele de roșii, ardei, varză, salată se prelungește până la 3-5 ani, în timp ce semințele de castraveți și pepeni răsar și la 5-7 ani de la recoltare. Recomandat este să investești în semințe de calitate; chiar dacă au prețuri mai mari, diferența este vizibilă. Apoi respectă toate cerințele plantelor încă din faza de răsad. Pentru a germina mai repede, semințele se pot pune la înmuiat în apă, de la două ore la salată și ridichi de lună, la trei-patru ore la varză, 12-15 ore la mazăre și fasole, 15-20 ore la castravete, pepene, dovleac, 24-48 ore la tomate, vinete, ardei.

Citește și: Ardeiul gras, o legumă pentru sănătate

Rezultate foarte bune se obțin dacă dezinfectezi semințele ținându-le în soluție de piatră-vânătă (sulfat de cupru), cu concentrația de 0,5% (5 g la 1 litru apă). Cele de tomate și salată se țin 10 minute, cele de ardei și vinete 10-15 minute, iar cele de castraveți, pepeni, morcovi, 15 minute. Semințele cu coajă groasă, cum sunt cele de tomate, răsar mai repede dacă sunt frecate cu nisip înainte de plantare. Dezinfectează chimic și solul (Dithane 0,5%, Captan 5%, Merpan 0,5%), ramele răsadniței și obiectele folosite aici (formalină ori sulfat de cupru). Semințele mici (morcov, pătrunjel) se acoperă cu 2-3 cm de sol, pe când cele mai mari (castraveți), cu un strat de circa 4 cm. Acoperă răsadnița cu rogojini pe care le ridici odată ce încep să răsară plantele, dar aerisește zilnic la orele prânzului. Udă periodic, dar folosește mereu apă cel puțin la temperatura din răsadniță și neapărat turnată cu o sită foarte fină.

De ținut minte:

  • amplasează răsadnița într-o zonă ferită de curenți, cu expunere bună către lumină;
  • ghivecele și cuburile nutritive asigură producții mai timpurii;
  • gunoiul de cal produce mai multă cădură;
  • dezinfectează răsadurile (Captan 0,3% sau Myodifol 0,2%) și udă răsadul intens, cu o zi înainte de plantare

Ține evidența planului de semănat

semanat rasaduri

Ca să ai rezultate bune, ține o evidență clară a programului de semănat, a distribuției plantelor pe parcele în grădină, pentru a asigura o succesiune corectă a culturilor, deoarece unele plante pot reveni doar după patru ani pe aceeași parcelă, în timp ce altele pot rămâne timp îndelungat în același loc. Numărul de zile după care se produce încolțirea în răsadniță variază după specie: 3-8 la castraveți, 4 la ridichi de iarnă, 4-6 la salată și varză, 4-8 la ridichi de lună și fasole, 8-9 la tomate, 10-12 la ardei, 12 la vinete.

Temperatura optimă pentru germinarea semințelor diferă, de exemplu la roșii și ardei este de 24 grade Celsius, la vinete 26, iar la castraveţi 32 grade Celsius. În februarie-martie se sădesc tomate, ardei, vinete, varză albă și țelină de rădăcină, în martie-aprilie ridichi de lună, în aprilie-mai se pune varza roșie, iar în mai castraveți, pepeni, ridichi de iarnă, varză de Bruxelles.

Urmărește cu atenție felul în care se dezvoltă plantele. Dacă observi că unele răsaduri au culori foarte pale, sunt ofilite sau foarte alungite, cercetează cauza; poate fi vorba de umiditate sporită și putrezirea rădăcinilor sau atac de insecte la nivelul solului și va fi nevoie de tratamente sau chiar să renunți la unele plăntuțe. Mult succes!

Citește și: Verdețuri proaspete în jardinieră

 

Text: Monica Viericiu

Sursă foto: iStock

Distribuie articolul pe: