Fascinație Art Deco. Povestea unei reamenajări Annterior Studio

Fascinație Art Deco. Povestea unei reamenajări Annterior Studio

Combinând piese vintage, cu mobilier nou, obiecte de artă şi materiale naturale, Anna Chiţan şi Maria Farcaş, duoul de la Annterior Studio, creează interioare calde, confortabile şi sofisticate, precum acest apartament Art Deco, tipic Bucureştiului din anii ’30. Hai să îi aflăm povestea!

apartament art deco

Bucureștiul are un bogat patrimoniu Art Deco, a cărui strălucire riscă să dispară de tot dacă proprietarii nu se îngrijesc de imobilele pe care le-au moștenit de la bunicii lor. Există totuși și proprietari care sunt conștienți de valoarea acestor clădiri și aleg să le redea viața cinstit, fără intervenții inutile sau fără transformări care să îndepărteze spiritul original al locului.

art deco colaj 1
Un mix foarte inspirat de nou cu vechi: comoda vintage de la Heartwood este pusă în valoare pe peretele proaspăt zugrăvit cu vopsea de la Benjamin Moore.

Un exemplu de bună practică în acest sens este acest apartament situat foarte aproape de parcul Cișmigiu, care a fost reamenajat de curând de Anna Chițan și Maria Farcaș, echipa de la Annterior Studio. Piesele vintage, mobilierul nou, operele de artă și materialele naturale pe care
Anna și Maria le-au folosit când au reamenajat acest spațiu sunt cele care asigură supraviețuirea stilului Art Deco. Proprietara apartamentului locuiește în străinătate și a ales să închirieze apartamentul în regim hotelier. Nu este la prima colaborare cu echipa Annterior.

masa tablou corpuri iluminat
Pentru a eficientiza spațiul, bucătăria inițială a fost transformată într-un dormitor și mutată în livingul cu dimensiuni generoase.

„Este a doua colaborare pe care o avem cu dânsa. Primul proiect a decurs bine și a fost mulțumită de rezultat. Noi am avut o libertate de invidiat în stabilirea direcției și a conceptului creativ.“

tablouri bucatarie
Tablourile care dau un plus de personalitate casei sunt de la Suprainfinit Gallery și aparțin unor artiști precum: Eugen Roșca, Naama Arad, Apparatus 22.

Apartamentul s-a bucurat în primul rând de un proces amplu de recuperare și recondiționare a obiectelor originale. „Am reușit să salvăm și să recondiționăm câteva elemente originale ale apartamentului ce datează din anii ’30 – paravanele din fier forjat care acoperă caloriferele, două dintre ușile interioare și ușa de intrare în apartament. Din păcate, parchetul de stejar era mult prea avariat și a trebuit să acceptăm că nu poate fi înlocuit. Ca în orice spațiu cu istorie în care intrăm, prima luptă (cu bugetul, cu proprietarul, cu meșterii) se axează pe recuperarea și restaurarea elementelor originale. Suntem obsedate de restaurare și încercăm mereu să integrăm contemporaneitatea în spiritul și povestea originale ale spațiului, în cazul acesta, un apartament Art Deco tipic bucureștean al anilor ’30“, completează cele două.

camera art deco

Marmura, lemnul masiv, betonul, metalul sunt materialele care compun amenajarea și care păstrează vie memoria acestui apartament. „Ca de fiecare dată, materialele pe care le-am folosit pentru scheletul amenajării sunt sincere. Nimic nu imită altceva, și onestitatea asta e la temelia mult râvnitei atmosfere de la final, atunci când agățăm tablourile pe pereți. Microbetonul merge perfect cu mozaicul de marmură din baie, parchetul de stejar masiv cu marmura catifelată a blatului impresionant din bucătărie. Și cu multele piese vintage care arată surprinzător de contemporan.“

dormitor
Patul de la IKEA se integrează perfect în povestea cu parfum de epocă a apartamentului de abia renovat de echipa Annterior Studio.

„În absolut orice proiect apar o miriadă de situaţii neprevăzute. Important e să te repliezi rapid, să ajustezi creativ, să recalibrezi fin toate elementele astfel încât să nu pierzi firul roşu al conceptului creativ.“

oglinda bust

Lumina definește scenografia spațiului, iar acest apartament o are din plin. „Lumina e poate principalul element care creează atmosferă într-un spațiu. Adorăm toate obiectele de iluminat și a fost o bucurie să le alegem pentru acest interior: lustre vintage de alamă și sticlă opalină, cu globuri delicioase, țurțuri surprinzători care filtrează lumina ca printr-un pahar de cognac, sticlă de Murano, lampadare contemporane sau aplice tehnicoide cu lumină pur funcțională”, mai spun Anna și Maria.  Toată rețeaua electrică a fost modificată în faza de șantier, pentru ca mai apoi lumina să învăluie exact din locul care trebuie și cu intensitatea optimă.

pat tablou art deco

Apartamentul respiră un eclectism cald, aerisit și contemporan, cu trimiteri subtile la curentul Art Deco. „A fost o plăcere să lucrăm la acest apartament, mai ales că bugetul de amenajare a fost confortabil, iar din partea proprietarei am avut toată libertatea“, mai spun Anna și Maria. Spațiul astfel confi gurat va fi gazda perfectă pentru cei care vor alege să îl închirieze pe perioada șederii în București, mai ales că priveliștea (ilustrată în paginile următoare) se deschide către parcul Cișmigiu.

dormitor art deco

art deco colaj 5

baie colaj
Mozaicul de marmură se armonizează cu microbetonul şi obiectele sanitare negre, în timp de planta verde şi dulăpioarele vintage de la Heartwood adaugă o pată de culoare.

Lumina aurie a apusurilor din București, liniștea de care au parte cei mai norocoși, de la etajele superioare și mirosul aspru de iarbă care vine în serile răcoroase dinspre parc fac din această terasă un perfect loc de relaxare. Extrem de confortabilă și bogată în vegetație, terasa este un punct de atracție în sine.

balcon apus
Apartamentul vine la pachet cu seri nesfârște de apusuri aurii văzute printre ierburile ornamentale.

Cum să mai ai timp să studiezi interiorul când toamna de abia se instalează în oraș, iar terasa asta te îmbie să îți petreci zi și noapte aici? Fără a avea forme complicate, ușor de întreținut și foarte practică, terasa prelungește caracterul și farmecul interiorului. Straturile de ierburi ornamentale ciufulite, tufele sfioase de hortensii, iedera canadiană care încadrează locul pentru relaxare și arbuștii decorativi sunt promisiunea unei terase amenajate conform curentului New Perennial, în care plantele au o durată lungă de viață.

balcon plante

Fără a urmări rigoarea unei grădini japoneze sau franțuzești, Luminița Nicorici de la Primitiv Plants a gândit acest colț verde inspirată de curentul New Perennial. „Pentru prima oară am colaborat pe partea de peisagistică cu Primitiv Plants și a fost o plăcere să o urmărim pe Luminița Nicorici dând viață, exuberanță și culoare terasei de deasupra Bucureștiului. Adeptă a curentului New Perennial, Luminița a creat o grădină a cărei estetică se inspiră din ritmurile și texturile neîmblânzite pe care le găsim în sânul naturii“, concluzionează Anna și Maria.

Linkuri utile: www.annterior.com, www.instagram.com/primitiv_plants

Citește și: Bun venit în spațiul Lucrativ

 

Articol realizat de Elena Mihăescu

Foto: Cătălin Georgescu

Distribuie articolul pe: