Tot ce trebuie să știi despre ancorele chimice. Ghid pe scurt

Tot ce trebuie să știi despre ancorele chimice. Ghid pe scurt

Ancorele chimice sunt rășini pe bază de poliester folosite pentru diverse prinderi de rezistență. Acestea pot fixa extrem de bine elementele de metal în beton și sunt din ce în ce mai utilizate acolo unde este nevoie de prinderi extrem de rezistente.

În funcție de modul în care sunt utilizate, există două tipuri de ancore chimice: cele care se injectează și cele care se introduc în beton sub forma unor capsule.

Dacă nu ai folosit până acum o ancoră chimică și îți dorești să știi mai multe despre această soluție de prindere, iată câteva întrebări cărora trebuie să le cunoști răspunsul.

Care este timpul de fixare cu ancora chimică?

Pentru a asigura fixarea unui element de metal în beton, piatră, cărămidă sau alte materiale, ancora trebuie să se întărească foarte bine. În general, fixarea nu durează mai mult de câteva minute dacă este bine realizată.

Care sunt principalele aplicații ale unei ancore chimice?

Ancorele chimice sunt folosite, de regulă, pentru montajul elementelor de construcție (stâlpi, structuri metalice, etc), pentru prinderea elementelor de mobilier pe structuri de rezistență sau pentru instalarea unor bare de armătura după ce structura a fost deja realizată.

Cum se folosește o ancoră chimică?

Primul pas este acela de a achiziționa ancora potrivită, în funcție de materialele folosite. Ulterior, în materialul în care trebuie să se facă fixarea se dă o gaură, în care se introduce ancora. Introducerea rășinii se face doar după ce gaura a fost curățată foarte bine de praf cu ajutorul unui aspirator sau cu ajutorul unei suflante. După introducerea rășinii tot ceea ce rămâne de făcut este introducerea șurubului (sau elementului metalic dorit) și așteptarea întăririi.

Cât costă o ancoră chimică?

Deși este o soluție extrem de eficientă, nu merită să fie achiziționată pentru orice tip de proiect casnic. De multe ori, o ancoră fizică normală poate să fie mult mai atractivă atât din punct de vedere al ușurinței în utilizare, cât și din punct de vedere al costurilor. Ancorele chimice sunt de câteva ori mai costisitoare decât ancorele normale, însă în foarte multe proiecte costul lor este unul justificat.

Din ce este compusă o ancoră chimică?

De regulă, este compusă dintr-un polimer care leagă toate componentele, unul sau mai mulți manomeri care are proprietăți lucrative asupra mortarului, aditivi minerali, agenți de întărire și diverși alti aditivi pentru consistență sau culoare.

De ce să investești într-o astfel de ancoră?

Pentru că o astfel de soluție asigură fixarea perfectă pentru orice tip de șurub, tijă filetanta, diblu, bară de armatură sau alt element metalic. Fixarea se poate face în beton, piatră sau cărămidă și este rezistentă la încărcări de până la 200 de kg în structurile celulare sau de până la 800 de kg în structurile solide. Dacă ai de montat accesorii sanitare, electrocasnice grele sau orice alt obiect greu pe pereți, este cea mai bună soluție pe care o ai la dispoziție.

Ancora chimică este, așadar, o soluție extrem de atractivă pentru prinderi 100% rezistente. Tot ceea ce trebuie să faci este să te asiguri că alegi soluția potrivită pentru tine.

 

Sursă: agenția SeoPower

Sursă foto: elements.envato.com

Distribuie articolul pe: