Eco

9 obiceiuri care îți pot crește factura de electricitate. Ce să faci pentru a economisi

9 obiceiuri care îți pot crește factura de electricitate. Ce să faci pentru a economisi

Chiar dacă unele dintre obiceiurile noastre zilnice pot părea nevinovate, ele pot duce la creșterea cheltuielilor cu energia electrică. De la aparate care consumă în standby până la obiceiuri legate de încălzire și iluminat, micile greșeli se pot aduna rapid. Iată ce schimbări poți face pentru a economisi energie și a reduce factura de electricitate!

Nu deconecta aparatele nefolosit

Mulți dintre noi lăsăm dispozitivele precum cuptoarele cu microunde, prajitoarele de pâine sau aparatele de cafea conectate la priză chiar și atunci când nu le folosim. Chiar și în modul standby, aceste aparate consumă energie. Deconectează-le pentru a preveni risipa!

Încărcătorul rămâne în priză

Chiar dacă telefonul sau alte dispozitive sunt complet încărcate, încărcătoarele consumă energie atâta timp cât sunt conectate la priză. Deconectează-le pentru a economisi electricitate.

Folosirea unui capac pentru fierberea apei

Atunci când fierbi apă, folosește o cratiță cu capac, deoarece acest lucru va accelera procesul. Poți, de asemenea, să izolezi cratița pentru a păstra căldura și a economisi energie.

Schimbă becurile obișnuite cu cele economice

Becurile economice consumă mult mai puțină energie și au o durată de viață mai lungă. Deși costul lor inițial poate fi mai mare, economiile pe termen lung sunt semnificative. Asigură-te că îți cureți becurile pentru a preveni scăderea luminozității din cauza prafului.

Dușuri prea lungi

Deși dușurile sunt mai economice decât băile, nu înseamnă că trebuie să stai sub apă ore întregi. Opriți apa în timpul săpunirii și nu lăsați robinetul deschis când nu este necesar, cum ar fi atunci când periați vasele.

Oprește caloriferele când pleci

Poate părea logic să oprești caloriferele când pleci de acasă, dar acest lucru poate duce la un consum mai mare de energie atunci când te întorci și trebuie să le pornești din nou. Reglează temperatura, dar nu opri complet încălzirea.

Ventilarea corespunzătoare a locuinței

Aerul proaspăt și curat se încălzește mai ușor decât aerul stagnat și umed. Chiar și în timpul iernii, asigură-te că îți aerisești casa pentru a facilita încălzirea mai eficientă.

Uiți să dezgheți congelatorul

Gheața acumulată în congelator face ca acesta să consume mai multă energie. Asigură-te că dezgheți regulat congelatorul pentru a-l menține eficient din punct de vedere energetic.

Izolarea ineficientă a locuinței

Dacă nu îți izolezi corect locuința, căldura va scăpa rapid prin crăpături sau geamuri neizolate. Instalează garnituri pentru uși, feronerie eficientă și geamuri termopan pentru a preveni pierderile de căldură și a economisi energie.

Distribuie articolul pe: