Alege meșterii cu grijă ca să nu risipești niște bani

chiuveta
Foto: Ionela Viorica Ionescu

Ionela Viorica Ionescu, Piteşti, jud. Argeş
Dragă revistă,
De multă vreme nu ți-am mai scris, dar am rămas aceeaşi fidelă cititoare. Am studiat cu mare interes şi plăcere materialele publicate şi am aplicat unele sfaturi valoroase din acestea. Împărtăşesc acum cititoarelor din experiența dură pe care am acumulat-o în încercarea de a renova o garsonieră care, pentru mine, servește drept locuință de serviciu.
Patru luni de zile a durat finisarea garsonierei, întrucât am lucrat cu mai mulți meseriaşi, unii dintre ei fiind nepricepuți şi mincinoşi, ceea ce a dus la prelungirea timpului de reparare a acesteia.
Garsoniera nu avea nicio dotare, nu era zugrăvită de mult. Aşa că am început cu repararea instalației electrice, înlocuirea celei vechi cu materiale noi, montarea prizelor cu împământare pentru maşina de spălat rufe şi pentru frigider, calculator, montarea întrerupătoarelor cu led, pentru a asigura o minimă sursă de lumină, când e întuneric, la venirea acasă. Apoi am înlăturat tâmplăria şi uşile existente, înlocuindu-le cu tâmplărie PVC cu geam termopan, am pus uşă culisantă la bucătărie, ca să câştig puțin spațiu, am izolat şi închis balconul tot cu aceleaşi materiale. În holul de la intrare am desființat un dulap din lemn, care era vestiar, am pus gresie care nu e lucioasă, pe nuanțe de gri, pentru că e mai uşor de întreținut, am îndreptat pereții, am gletuit după fixarea colțarelor şi după montarea uşii metalice de acces în locuință.
A urmat baia, unde am înlăturat vopseaua în ulei de pe pereți, am curățat pereții, am pus colțare, am gletuit pereții şi tavanul, apoi am montat gresia mată, faianța, alegând nuanțe de bleu, apoi am pus uşă nouă, finisând pereții, pe care i-am zugrăvit cu vopsea de bună calitate. Am montat vasul şi rezervorul WC cu înălțime medie, bateriile de la cadă şi lavoar, oglinda, un dulap cu oglinzi pentru cosmetice, fixat deasupra rezervorului WC, pentru a câştiga spațiu şi un cuier pentru prosoape, pe care l-am fixat chiar eu.
Bucătăria a fost cea care a suferit de pe urma unor aşa-zişi meşteri, nişte nepricepuți care s-au lăudat că ştiu meserie, că au făcut lucrări la persoane cunoscute din Capitală, dar care nu au ştiut nici să tragă firele electrice, nici să finiseze pereții după fixarea copex-ului (izolația pentru fire). Nici nu au curățat pereții înainte de a pune faianța; fără să buciardeze suprafața (să o bată cu un ciocan special), care anterior era vopsită în ulei, astfel că faianța pusă de aceştia a căzut după câteva zile, fiind nevoită să cumpăr alta, ca să o înlocuiesc în toalitate, plus alt adeziv, alte cantități de glet.
Prima dată am adus instalatorul care a montat noua baterie la chiuvetă şi a reparat instalația şi, pentru a nu se deteriora bateria, a fost scoasă până la montarea faianței.
Am adus alt meseriaş,  care a reparat stricăciunile celor care mi-au pus faianța inițial, care a spart întâi vechea plintă, a pus gresia, a acoperit-o cu folie, ca să nu se deterioreze, apoi a pus faianța, buciardând înainte pereții, dându-i cu amorsă, apoi a îndreptat pereții nefaianțați şi tavanul, i-a nivelat cu glet de lucru, după care, cu glet de finisaj, i-a şlefuit, apoi a aplicat vopseaua lavabilă, a curățat cu peria din sârmă vopseaua veche de pe țevi şi calorifere, apoi le-a dat cu vopsea albă pe bază de ulei.
În balcon, am folosit gresia rămasă din cea cumpărată pentru hol şi bucătărie, meseriaşul reuşind cu măiestrie să îmbine plăcile, rezultând un model sistem covor cu chenar. Şi aici a curățat pereții, a gletuit şi şlefuit, iar pe un perete unde doresc să pun în viitor nişte rafturi pentru ghivecele de flori, a montat faianță roşie şi albă, apoi a zugrăvit cu vopsea lavabilă.
Camera propriu-zisă am curățat-o, am înlăturat vechea zugrăveală. Am spălat pereții, i-am îndreptat, am aplicat colțare, am gletuit, şlefuit, apoi am aplicat vopseaua de culoare deschisă, crem. Am înlăturat linoleumul, am aplicat amorsă pe ciment, iar după uscare am pus folie izolantă şi apoi parchet laminat, nuanță deschisă, grosime de 8 m, am montat plintele, folosind şuruburi cu dibluri, pentru o prindere mai eficientă. Ceea ce a rezultat puteți vedea în fotografiile alăturate.
Morala celor pățite, pentru mine este că, înainte de a începe lucrări de renovare, e necesar să te interesezi concret de lucrările realizate anterior de meseriaşii cu care contractezi lucrarea şi apoi să-i urmăreşti ce lucrează pentru tine, pentru că altfel rişti să ai surprize neplăcute, să iroseşti bani, timp şi mai ales sănătatea, căci poți fi afectat psihic de modul cum se comportă şi cum îți distrug materialele achiziționate, provocându-ți daune materiale.
Te asigur, dragă prietenă, că în continuare voi urmări cu mare interes fiecare apariție a ta şi îți doresc infinite publicații, spre folosul fidelilor tăi cititori!

Distribuie articolul pe: