Ce fel de blat de bucătărie alegi. Care sunt criteriile, ce face diferența

Ce fel de blat de bucătărie alegi. Care sunt criteriile, ce face diferența

Blaturile de bucătărie, la fel ca piesele principale de mobilier din această încăpere trebuie să aibă, în egală măsură, rol practic și decorativ. Una dintre condiții nu o poate exclude pe cealaltă, iar atunci când alegi, dintre foarte multele variante pe care le ai, nu trebuie omis acest aspect. Un al doilea criteriu care trebuie luat în calcul este raportul dintre calitate, rezisteță în timp și preț. Toate aceste detalii sunt direct proporționale, dar cu toate acestea, un blat scump nu este neapărat și cel mai rezistent, după cum cel mai calitativ nu este neapărat și cel mai frumos.

Atunci când alegi varianta ideală de blat de bucătărie trebuie să iei în calcul, pas cu pas următoarele elemente:

  • stabilește exact bugetul de care dispui;
  • o bucătărie utilizată intens, zilnic va avea nevoie de un blat în primul rând rezistent, apoi ușor de curățat;
  • stilul de amenajare a bucătăriei, este un alt element important, dar nu este definitoriu, dat fiind faptul că materialele sunt versatile și s epot adapta bine în orice stil;
  • ia în calcul dimensiunea, pentru că bugetul poate varia foarte mult în funcție de acest detaliu.

Exista mai multe tipuri de materiale pentru blaturi. Printre cele mai utilizate sunt cele din lemn, compozit, granit, laminat, corian și quartz. Noi îți dăm câteva detalii despre fiecare dintre ele, dar alegera finală o vei face tu.

  • Blaturile din lemn sunt rezistente și pot avea o viață lungă, ele dau un aspect deosebit oricărei bucătării și se potrivesc cu orice alt material. Dacă sunt din lemn masiv și se pătează sau se zgârie pot fi curățate și îndreptate cu glaspapir, zonele afectate trebuie date apoi cu lac. Se potrivesc foarte bine în orice stil de amenajare, dar merg perfect în bucătăriile de apartament, în cele cu aer rustic, în cele moderne.
  • Blaturile din material compozit au o suprafață netedă, iar bacteriile sau alte impurități sunt ușor de îndepărtat. Un mare avantaj al acestor blaturi este că ele vin într-o gama variată de culori, iar materialul este mai rezistent decât piatră naturală. Se potrivesc, practic în orice amenajare, dată fiind varietatea, practic, nelimitată a culorilor.
  • Blaturile de granit rezistă la temperaturi foarte înalte. Dacă sunt corect și periodic tratate, devin impermeabile și aproape nimic nu le poate pată. Dar ai grijă la vin și la acidul citric – curată aceste pete imediat cu o cârpă umedă. Sunt printre cele mai rezistente și ieftine variante. Sunt versatile și adaptabile la aproape orice stil. Pot fi foarte grele și complicat de realizat.
  • Blaturile din materiale laminate sunt cele mai ieftine și pot imita materiale cum ar fi granitul sau lemnul.
    Sunt perfecte în orice bucătările, dar nu sunt foarte rezistente. Sensibile mai ales la umezeală. Se montează ușor și sunt foarte versatile.
  • Blaturile din corian, un material inovator, insa scump – pot fi folosite si pentru o chiuveta integrata in ele, sunt rezistente, imbinarile sunt greu de sesizat si rezista la temperaturi de 250 de grade.
  • Blaturile din quartz sunt destinate pentru bucatarii luxoase. Acest tip de blat este cel mai rezistent material existent pe piata, foarte igienic dar si costisitor. El va da un aspect elegant oricarei bucatarii atat timp cat culorile sunt bine alese.
  • Blatul de bucatarie din sticlă poate să fie o alegere excelentă. Sticla este tratată pentru a fi foarte rezistentă. Este reflectorizantă, deci ideală în bucătăriile mici, este accesibilă și neutră le efectul apei, la pete sau chimicale. Montat corect devine foarte rezistentă la șocuri. Se pot zgăria, dar poate fi reparată prin slefurire.

blat de bucatarie

Câteva sfaturi utile în plus, pentru un blat de bucatarie perfect

Blaturile au în general o grosime de 40 de mm. Nu te oprește nimic ca acestea să fie mai groase. Vor da un aspect opulent bucătăriei și vor primi un plus d erezistență. Evident, costurile vor fi mai mari, dar merită. Blaturile de 50 și 60 de mm sunt foarte frumoase și îmbracă frumos ansamblul pieselor de mobilier.

Nu face nicio alegere finală înainte de a vedea exact cum arată blatul ales în bucătăria ta. Unori diferențele dintre ceea ce ce crezi și rezultatul final sunt foarte mari.

Dacă vreți să îți instalezi singur blatul, nu alege materiale scumpe sau foarte rezistente, pentru că sunt greu de manevrat, încercați materialele din laminat sunt cele mai flexibile.

Citeste si:

Distribuie articolul pe: