Carambola – fructul in forma de stea

Carambola – fructul in forma de stea

Cu o forma pentru pieţele si salatele de fructe romanesti, carambola castiga din ce in ce mai mult teren in preferintele noastre.

Fructul-stea, asa cum mai este denumit, apartine speciei Averrhoa carambola, planta vesnic verde originara din Indonezia, India si Sri Lanka.

Despre carambola

Frunzele sale sunt de un verde deschis, compuse, contrastante cu florile in forma de clopot de culoare roz-violet purpuriu, care miros frumos in perioada de inflorire.

Fructul verde, galbui cand e copt, are forma elipsoidala si ajunge pana la 12-14 cm lungime cu cate 5, mai rar 4-6 muchii longitudinale. In sectiune transversala, acesta arata ca o stea, de unde si supradenumirea sa.

Conditii de crestere

Dependenta de conditiile climatice tropicale sau subtropicale, carambola nu va rezista in gradinile noastre pe timpul iernii.

Pentru a creste foarte bine si pentru asigurarea unei fructificatii abundente, necesita un sol cu pH 5,5-6,5, apa din abundenta, dar nu in exces, multa lumina si fertilizare de 3 ori pe an.

Carambola la tine in gradina

Pasul unu: Cumpara din supermarket niste fructe frumoase, bine coapte. Taie fructul; scoate semintele fara a le deteriora. Plantarea acestora trebuie sa se faca imediat, deoarece puterea de germinare scade daca sunt lasate mult timp.

Pasul doi: Se face un amestec de pamant de flori din comert sau pamant fertil din gradina cu nisip. Se pune intr-un ghiveci mic, de aproximativ 5 cm diametru, dupa care se planteaza semintele la o adancime destul de mica, de 1-1,5 cm.

Pasul trei: Trebuie asigurate o temperatura constanta de 27-29°C si lumina din plin. Solul trebuie mentinut umed, dar se va evita baltirea apei, deoarece semintele vor putrezi.

Pasul patru: Odata ce a crescut si au aparut deja 2 frunze cu foliole mai mici, se poate muta intr-un ghiveci mai mare. Iarna se baga in casa, deoarece este foarte sensibila la temperaturi scazute. Se recomanda fertilizarea regulata.

Pasul cinci: Fructele apar in lunile de vara si se folosesc la prepararea diferitelor deserturi, ciorbe sau ca ornament la fripturile mai sofisticate.

Vezi si: cum poti obtine din fructul de ananas o planta.


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Adriana Barar
Foto: Shutterstock

Distribuie articolul pe: