Sfaturi pentru aranjarea mesei de Pasti

Sfaturi pentru aranjarea mesei de Pasti

Vine Pastele si multi dintre noi organizeaza mese festive in familie sau cu prietenii apropiati. Din acest motiv va propunem cateva sfaturi simple oferite de Asociatia Manieres ce vor contribui la crearea unei atmosfere calde si familiare.

Prin modalitatea de aranjare a mesei surprinsa in pozele de mai jos ne-am gandit sa redam regulile de baza caracterizate de utilitate si simt estetic.
 
1. Alege fata de masa cu grija. Ea trebuie sa fie calcata si in ton cu vesela. Daca vom folosi o fata de masa eleganta, este obligatoriu ca farfuriile si paharele sa respecte acelasi stil. Daca veti folosi farfurii cu imprimeu este de dorit sa aveti o fata de masa uni sau in tonuri pastelate. Aceasta trebuie sa se asorteze cu vesela folosita astfel incat s-o poata scoate in evidenta.
2. Foloseste vesela in ton cu evenimentul. Fiind o sarbatoare importanta trebuie sa folositi pahare, farfurii si tacamuri care sa fie din acelasi set.
3. Asaza farfuriile ca la carte. Regula este ca acestea sa fie pozitionate la 2.5 cm de marginea mesei.
 
4. Tacamurile se vor aseza din exterior spre interior in ordinea felurilor de mancare. Furculita se va aseza pe servetel, in stanga, iar cutitul si lingura vor fi puse in dreapta. Pozitia cutitului trebuie sa fie cu taisul spre farfurie, iar a servetelului cu varful spre exterior.
Pentru desert se vor folosi lingurite sau furculite speciale, care se asaza in partea de sus a farfuriei. Coada linguritei va fi indreptata spre dreapta, iar a furculitei spre stanga pentru a nu risca sa ne murdarim pe maneci.
 
5. Paharele vor fi puse  pe masa incepand de la varful lamei cutitului, de la stanga la dreapta. In fața cutitului va sta paharul de apa, urmat de cel de vin alb in dreapta lui si apoi cel de vin rosu.
Paharul de vin alb are dimensiuni mai mici decat cel de vin rosu. Ultimul pahar este cel pentru o alta bautura tip brandy, lichior si este in general destinat bauturii care va fi consumata la desert. Uneori poate fi vorba chiar de un vin, potrivit pentru prajitura de la finalul mesei.

Text: Stefana Miret
Foto: Bogdan Popescu

Distribuie articolul pe: