Tarhonul (Artemisia dracunculus) este originar din Asia Centrala, fiind cunoscut in Europa abia in perioada Evului Mediu. Cuvantul dracunculus se traduce prin micul dragon, aceasta denumire fiind atribuita tarhonului deoarece in perioada medievala era considera un bun antidot impotriva veninului. Tarhonul este o planta perena cu o aroma speciala, extrem de apreciata. Tarhonul este o planta ierboasa perena Are frunze lanceolate si flori mici si galbene. Exista doua varietati de tarhon: cel frantuzesc si cel rusesc. Varietatea franceza este considerata, in general, mai potrivita pentru bucatarie, insa este mai putin rezistenta decat cea ruseasca. Poti cultiva tarhonul in gradina sau in ghivece Deoarece soiul frantuzesc este mai sensibil, are nevoie de soare direct si de un loc ferit de curenti puternici. Solul trebuie sa fie usor si bine drenat. Ai grija sa il uzi des, pentru ca radacinile sale nu patrund adanc in pamant. De la tarhon se folosesc frunzele proaspete in prepararea felurilor de mancare, iar daca vrei sa te bucuri de aroma si iarna, conserva tarhonul congelandu-l in celofan sau murandu-l in otet. Oricare din aceste metode ai folosi, mare parte din aroma se pierde, asa ca solutia optima, pentru iarna este ghiveciul cu tarhon pe pervazul ferestrei din bucatarie, pentru iarna. Tarhonul pentru conservat se culece cu tot cu ramurile lemnoase, pentru un plus de aroma, iar cel pentru utilizare imediata, doar frunzele. Este ideal sa-l culegi dimineata sau seara cand aroma este mai intesa. Tarhonul este planta aromatica care poate sa inlocuiasca sarea in mancare. Usuca frunze de tarcon, macina-le fin, si foloseste-le pentru cazurile in care respecti o dieta fara sare, adaugand tarhon maruntit direct in farfurie. Mancarea va avea gust placut, chiar daca nu are nici un strop de sare. Pui cu tarhon Ingrediente: 2 linguri unt, 1 lingura ulei de masline, 4 buc. piept de pui dezosat, 1 lingura frunze de tarhon, 4 catei de usturoi tocati, o ceapa taiata marunt, 1 lingurita pasta de rosii, ½ cana suc de portocale, 2 portocale, sare, piper si orez sau paste pentru garnitura. Topeste untul si uleiul de masline intr-o tigaie, apoi rumeneste pieptul de pui. Adauga usturoiul, ceapa, pasta de rosii, sucul de portocale, sarea si piperul, lasand sa se coaca la foc mediu. Opreste focul si adauga feliile de portocala decojite si tarhonul. Tarhonul este ideal pentru aromarea uleiului. Poti pune frunze de tarhon proaspat in mancarurile cu legume, in cele care au carne de pui si este ideal in salatele de rosii, in pizza, combinat cu busuioc. Se combina foarte bine in toate mancarurile cu sos de rosii, in cele cu masline si in cele preparate doar cu branza (pune tarhon proaspat in macaroanele cu branza si vei fi uimita de aroma si gust!). Citeste si: Gradina cu ierburi aromate din bucatarie Gradina cu ierburi aromatice Sursa foto: pixabay.com Distribuie articolul pe: