Adio, praf!

Adio, praf!

Provoaca alergii, astm, usturimi in gat si multe batai de cap cand vine vorba de curatenia cea de toate zilele.

Fie ca provine din aer, de pe jos, de la animale, polen, praful reuseste mereu sa patrunda in casele noastre si mai ales in aceasta perioada, cand suntem tentati sa aerisim mai mult. Iata cateva sfaturi de aplicat daca vrei sa respiri un aer mai curat:
Aspira in mod regulat! – Este cea mai populara si usoara metoda de indepartare a prafului persistent, mai ales cand vine vorba de cotloanele casei. Aspira in spatele mobilierului, sub pat si in colturile camerelor, unde se aduna mult praf, folosind o perie mica de aspirat, fara sa uiti de pereti si colturile tavanului, unde se formeaza panzele de paianjen. Aspira cel putin o data pe saptamana pentru a mentine casa curata!
Pastreaza ordinea! – O casa in care primeaza dezordinea va fi mereu una plina de praf. Pune lucrurile si obiectele la locul lor si nu le tine la suprafata ca sa colecteze praf! Este bine sa ai o casa cat mai aerisita, fiindca e mult mai usor sa cureti de praf cand suprafetele sunt libere. De altfel, poti apela la diverse cutii de depozitare, pe care le gasesti in magazinele de mobilier, dar si la saci din care se scoate aerul cu ajutorul aspiratorului. In felul acesta, spatiul pe care-l vor ocupa hainele neadaptate sezonului va fi mult mai mic.
Covorul, magnet de praf – Sunt frumoase, pufoase, calduroase, coloreaza casa, dar sunt adevarate „bombe“ de praf. Daca optezi pentru un covor in casa, alege unul mititel si subtire de mijloc (sau o carpeta), care se poate da la o parte usor si se curata mult mai repede si eficient decat unul mare si pufos, care ascunde mult praf si acarieni greu de indepartat. In cazul draperiilor, acestea pot fi inlocuite cu jaluzele. La fel stau lucrurile in ce priveste mocheta. Greu de curatat, ea va fi un permanent depozit de praf.
Sterge des praful! – Un lucru este cert: praful se asaza imediat la loc! Desi sunt multe solutii traditionale, cea mai eficienta este cea a sprayului antistatic pentru praf, care amana revenirea atat de rapida a acestuia. Utilizeaza spray-ul cel putin o data pe saptamana, impreuna cu o carpa moale, dar nu din material sintetic − acesta doar face praful sa alunece foarte usor pe suprafata mobilei, fara sa-l indeparteze.
Scapa de microbi! – Dupa ce te asiguri ca ai aspirat in intregime, spala pe jos pentru a indeparta microbii. Atentie: nu folosi solutia de curatat gresia pentru parchet, vor ramane urme sau risti sa-l strici. Spala de la un capat la celalalt al camerei cu un mop din bumbac sau burete si lasa sa se usuce. Curata apoi bine mopul si galeata.
Dusmanii din patul tau – Schimbi des asternutul, il speli la temperaturi ridicate, dar nu poti schimba la fel de des salteaua. Te-ai intrebat cati microbi si praf se ascund in ea? Cand il schimbi, aspira foarte bine salteaua! Fiind mai greu de curatat, este indicat ca aceasta sa fie imbracata intr-o husa speciala sau fasie de nailon care protejeaza mai bine impotriva prafului. Procedeaza la fel in cazul canapelei din sufragerie, aspirand periodic deasupra si dedesubtul acesteia, apoi acopera cu o cuvertura din material sintetic!

Articol preluat din revista Sanatatea de Azi
Foto: Shutterstock
Distribuie articolul pe: