Află pas cu pas cum se izolează casa pe exterior cu polistiren

Viorica Axinte, com. Pârâu, jud. Brașov
Dragă redacție,
Ca multe alte persoane, am izolat casa cu polistiren și vă spun cum se procedează.
În primăvara acestui an ne-am mutat la țară. Şi pentru că am montat o centrală termică ce funcționează cu gaz metan, am hotărât să izolăm casa la exterior pentru a micşora consumul de gaz la iarnă. Din experiența mea (fiind şi subinginer constructor) vă împărtăşesc şi vouă. La izolarea pereților exteriori cu polistiren se va ține seama, înainte de începerea lucrărilor, de următoarele:
1. Starea pereților
Polistirenul se poate aplica atât pe pereți netencuiți, cât şi pe cei cu tencuială. Dacă tencuiala nu este în stare bună şi este căzută pe alocuri este indicat a se curăța peretele de tencuiala coşcovită.
2. Devierea conductelor
Atenție, conductele de gaz metan nu se înglobează în polistiren, de aceea:
Dacă nu este realizată instalația de alimentare cu gaz metan, cereți executantului să lase distanță între țeavă şi perete, între 7 şi 12 cm, în funcție de grosimea polistirenului cu care doriți să izolați casa (de 5 cm sau 10 cm)
În cazul în care instalația este executată deja este mai complicat, deoarece aveți nevoie de un proiect pentru mutarea țevilor.
3. Demontarea burlanelor.
Acestea se demontează cu mare grijă şi se depozitează fără a le deforma.
După execuția termosistemului, burlanele se montează la locul lor, dar trebuie modificate, deoarece se distanțează de perete, cu grosimea polistirenului.
4. Demontarea corpurilor de iluminat şi a prizelor
5. Măsurarea lucrărilor
Se măsoară suprafețele ce vor fi placate cu polistiren, separat pentru soclu și partea de deasupra lui. Se scad ferestrele și ușile. Suprafața rezultată se va termoizola cu polistiren expandat de 5 sau 10 cm, după preferință.
Şpaleții (obloanele), lateralele ferestrelor (2 verticale şi partea de sus). Dacă peretele are lățimea de 15 cm se mai adaugă 10 cm, grosimea polistirenului de pe perete. Această suprafață se va placa însă cu polistiren extrudat de 2 cm, deoarece acesta asigură o bună izolare a ferestrelor.
Glaful la ferestre (partea de jos). Și aici se adaugă încă 10 cm, grosimea polistirenului. Aici se montează fie un glaf de aluminiu, fie gresie rezistentă la intemperii, lipită cu adeziv special.
6. Soluția aleasă
Trebuie să hotărâți, încă de la început, cu ce grosime de polistiren vreți să executați lucrarea, cu 10 cm sau 5 cm.
Eu am făcut şi un calcul valoric. La o suprafață de aproximativ 200 mp diferența este de aproximativ 800 lei. Costul polistirenului este cel care stabilește prețul per total lucrare, pentru că toate celelalte materiale: adeziv, dibluri, plasă etc. sunt aceleaşi indiferent de grosimea polistirenului. Sfatul meu este să folosiți polistiren expandat de 10 cm grosime.
5. Aprovizionarea cu materialele necesare
După ce s-au stabilit suprafețele se poate face calculul necesarului de materiale. Pentru un metru pătrat de izolație, cu polistiren de 10 cm, este nevoie de:

  • 4 kg de adeziv pentru lipire, dacă pereții sunt drepți. Pentru pereți cu tencuiala căzută se poate lua în calcul o cantitate de 4,5 până la 5 kg
  • 1,05 mp de polistiren
  • 6 dibluri pentru polistiren (pe perete fără tencuială, diblurile vor avea lungimea de 140 mm, pe cel cu tencuială de minim 160 mm, pentru o bună ancorare)
  • 1,10 mp plasă fibră de sticlă
  • 4 kg de adeziv pentru șpăcluire

Sfat! Nu vă aprovizionați în exces, mai bine mai cumpărați materiale spre sfârşitul lucrărilor, când ştiți exact cât vă mai trebuie, decât să rămâneți cu materiale în plus. Acelaşi mod de calcul se aplică la soclu, unde de regulă se lipeşte polistiren extrudat de 5 cm (aici diblurile vor avea lungimea de 80 mm), peste care se pune placaj de piatră, gresie sau se tencuieşte cu marmoroc. La materialele de bază se adaugă:

  • profil de soclu 100 mm, este un profil de tablă zincată, în formă de U, cu aripi inegale, care se montează perimetral şi pe care se sprijină polistirenul. Pentru montaj sunt necesare 5 dibluri cu holzşurub 6×60 mm, pentru prinderea de perete. Acest profil are dublu rol: pe de o parte asigură pornirea la nivel drept a polistirenului iar pe de altă parte împiedică rozătoarele şi insectele să pătrundă, de pe sol, în polistiren.
  • colțare din aluminiu, cu plasă. Aceste se montează la colțurile clădirii şi perimetral la ferestre şi uşi.
  • colțare de aluminiu, fără plasă, perimetral, pentru decorațiuni la ferestre.

Am cerut oferte de preț de la 6 firme din Braşov, care comercializează materiale de construcții. Deoarece casa era la 50 km de Brașov, am solicitat să includă în preț şi transportul. Am primit răspuns de la 4 firme şi am ales una dintre ele, care oferea și consultanță de specialitate, prețul a fost cel mai avantajos și transportul era gratuit. La soclu am pus placaj din piatră colorată, lipită cu adeziv de exterior şi lăcuit cu lac de piatră. Pentru placaj de piatră am găsit o firmă în comuna Voila, lângă Făgăraş, la prețul de 35 lei pe metru pătrat, exclusiv transportul.
Când demarați o lucrare de renovare sau reamenajare, studiați piața si faceți calcule. Mai bine să lucrați încet, dar sigur și convenabil, decât să se termine totul repede și să înceapă să vă cadă câte o bucată din tencuială la prima ploaie. Vă doresc mult succes!

Distribuie articolul pe: