Alege inteligent mobila din living, ca să te simți mereu acasă!

Alege inteligent mobila din living, ca să te simți mereu acasă!

În living petrecem timp cu prietenii, cu familia, privim un film, citim sau pur și simplu visăm. Este spațiul cel mai mare al unei case ori apartament. Ca atare, e cazul să fie mobilat fără greșeală, pentru a da un sentiment de „acasă” și de apartenență la acel loc.

Măsurători și gândire de arhitect

Dacă tocmai ai cumpărat apartamentul ori casa și nu știi de unde să începi cu mobilarea fiecărei camere, ei bine, primul pas ar fi măsurarea camerelor.

Trebuie să ai o idee exactă despre pereții mai lungi, despre cei mai scurți, despre unghiurile de unde vine lumina naturală (care nu trebuie împiedicată să intre), despre felul cum spațiul va fi folosit, felul cum vor circula oamenii în mod firesc în acel spațiu. Adică este greșit să pui o bibliotecă imensă de-a lungul unui perete pe care este perpendiculară o ușă la extremitate. Cei care intră pe acea ușă ar trebui să ocolească colțul bibliotecii și mișcarea aceasta este nefirească și greoaie.

În plus, lățimea ușii indică dacă un obiect încape sau un prin ea. Vrei un pian cu coadă? Trebuie să ai casa aferentă pentru el, încape cam greu într-o garsonieră…

Mergi la magazin și întreabă despre dimensiunile medii pentru mobila de living pe care o dorești (în cazul în care o cumperi, și nu o comanzi unui tâmplar). Dacă ai pus ochii pe un colțar imens, dar livingul tău este cam mic, gândește-te de două ori. Va aglomera spațiul și nu veți mai avea pe unde să pășiți, deși colțarul, în sine, e frumos.

Desenează pe sol

Ca să îți faci o idee despre cum se integrează mobilierul în spațiu, după ce ai aflat dimensiunile relative ale unui colțar, fotolii sau bibliotecă, ia niște hârtie adezivă și apucă-te de „desenat” cu ea.

Taie fâșii hârtia și lipește-le pe sol acolo unde vor veni obiectele de mobilier, desenând perimetrele acestora. În acest fel ai o idee exactă despre suprafețele ocupate de mobilă și nu vei avea surpriza neplăcută de a constata că nu încape mobila pe peretele vizat…  poți folosi și banala cretă (se spală ușor). Mai ia în calcul minimum un metru de spațiu între obiectele de mobilier. Nu vrei să vezi cum mătușa mai corpolentă nu încape între canapea și măsuța de cafea…

Stilul trebuie gândit în funcție de personalitatea spațiului și a locuitorilor

Dacă apartamentul (ori casa) conține deja elemente dintr-un anumit stil, asta te ajută să alegi stilul mobilei. Dacă ai în living un șemineu modern, poți gândi mobilierul din jur pornind de la acesta și de la stilul lui. Dacă șemineul este rustic, vei alege mobilă de lemn, cu aer rustic, nu ceva foarte modern.  

Cu mobila de living nu este cazul să te zgârcești. Vei locui acolo în următorii ani și e nevoie să fie deopotrivă solidă și frumoasă. Mobila de calitate durează mai mult și capătă o patină interesantă odată cu trecerea timpului.

Gândește-te și la cine va locui și va avea activități prin noul tău living. Ai copii mici? Atunci este cazul să optezi pentru piese de mobilier cu tapițerie care poate fi curățată ușor, copiii pot vărsa pe mobilă diverse lichide și trebuie să se curățe ușor. De fapt, oricui i se poate întâmpla să verse un pahar de vin roșu pe canapea și nu vrei să contemplezi o astfel de pată și peste cinci ani…

 

 

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: Pixabay

 

Distribuie articolul pe: