Amenajarea grădinii – 7 idei pentru o curte perfectă

Amenajarea grădinii – 7 idei pentru o curte perfectă

Distribuie articolul pe:

Îţi doreşti o grădină de basm aşa cum ai văzut în filme? Poate că e timpul să te apuci de amenajarea ei! La început, totul ţi se va părea dificil, însă poţi începe prin a face curăţenie, pentru a avea la dispoziţie un spaţiu liber pe care să îl decorezi după bunul plac. Dacă nu te pricepi prea mult la grădinărit şi ai nevoie de câteva sfaturi, îţi venim în ajutor cu cele mai bune idei!

Segmentează suprafaţa din curte

Dacă ai un spaţiu generos în curte, poţi profita de acest lucru şi îţi poţi amenaja o grădină cu mai multe funcţionalităţi. Îţi recomandăm să împarţi suprafaţa în câte zone ai nevoie: o zonă pentru relaxare, una pentru grătar, o zonă pentru cultivarea legumelor şi a plantelor, dar şi o zonă pentru copii. După ce ai făcut această segmentare, vei şti sigur ce locuri din grădină trebuie să amenajezi şi ce accesorii va trebui să achiziţionezi pentru fiecare zonă în parte.

Poţi delimita fiecare zonă din grădină cu ajutor unor cărămizi, cu pietre de râu, cu un gard de lemn sau cu sticle înfipte cu gâtul în pământ. În felul acesta, grădina ta va arăta mai îngrijită şi mai aerisită.

Foloseşte elemente din piatră pentru decor

Un element decorativ care ar putea să îţi înfrumuseţeze grădina ar putea fi piatra de râu, pe care o poţi folosi pentru  delimita o alee, pentru a construi un gard sau pentru a face diverse aranjamente cu spaţii pentru flori. În plus, poţi folosi piatra şi pentru alte suprafeţe din grădină, dar şi pentru a construi un grătar.

Cum alegi corpurile de iluminat

Pentru grădină sunt recomandate lămpile de exterior, care pot fi plasate pe aleile de acces, în zona de relaxare şi în jurul intrării în casă. Cu ajutorul lor, vei obţine o vizibilitatea completă asupra spaţiului din curte, şi în acelaşi timp te vei simţi în siguranţă.

Dacă ai la dispoziţie un spaţiu generos, poţi alege diverse corpuri de iluminat, în funcţie de obiectele de decor pe care le ai în grădină. Poţi opta pentru lampadare, stâlpi de iluminat sau ghirlande de exterior, care îţi vor transforma grădina într-una de poveste. În schimb, pentru trepte sau alei, poţi alege spot-uri speciale, pe care le poţi integra la acelaşi nivel cu suprafaţa scărilor.

Testează solul din grădină

Înainte de a alege plantele pentru grădina ta, este important să evaluezi tipul de sol din curte. Poţi face acest lucru în felul următor: formează o bilă din pământul pe care îl ai în grădină şi analizează textura acestuia – dacă prinde repede formă, înseamnă că este un sol argilos; dacă se sfărâmă este un sol nisipos, dar dacă prinde formă, dar crapă la prima atingere, înseamnă că este un sol lutos. De asemenea, în funcţie de pH, poţi avea în grădină un sol acid (4,5 – 6), slab acid (6 – 6,5), neutru (6,5 – 7,2) sau alcalin (7,5 – 8). Este important de reţinut că pH-ul optim pentru majoritatea legumelor este situat între 6,3 şi 7,4, dar unele tolerează mai bine un pH mai acid sau mai alcalin.

Cum alegi plantele pentru grădină

Pe lângă tipul de sol din grădină, este necesar să ştii şi ce luminozitate are fiecare zonă din curte, în anumite momente ale zilei, pentru alege plantele potrivite. Dacă îţi doreşti o grădină plină de flori, îţi recomandăm câteva specii care sunt rezistente la secetă şi la variaţiile de temperatură, cum ar fi lavanda, petuniile, cârciumăreasa, crinul şi liliacul. În schimb, în cazul legumelor trebuie să ţii cont de solul potrivit şi să alegi un loc însorit şi protejat. De asemenea, trebuie să iei în calcul şi faptul că unele legume nu se dezvoltă cum trebuie, dacă sunt aşezate lângă legumele nepotrivite, cum ar fi fasolea aşezată lângă ceapă.

Optează pentru un gazon sintetic

Dacă vrei să ai mereu o peluză verde în grădina ta, fără să depui prea mult efort, poţi opta oricând pentru un gazon sintetic. Un astfel de gazon se montează uşor pe orice tip de suport, aşa că îl poţi instala atât pe o pardoseală de beton, cât şi pe nisip, piatră sau direct pe pământ. Gazonul sintetic este rezistent în timp şi nici nu necesită întreţinere specială, pentru că îl poţi curăţa doar cu o mătură sau cu un aspirator de exterior. Dacă vrei să ai o peluză perfectă în grădina ta, ţine minte că acum găseşti gazon artificial de orice culoare la Decorino.

Alege un mobilier special pentru mediul exterior

Probabil că îţi doreşti să ai un colţ de rai în grădina ta, în care să te poţi relaxa fără griji, aşa că este necesar să alegi piese de mobilier confortabile, dar şi rezistente la intemperii şi la variaţiile de temperatură. Cele mai potrivite sunt mesele şi scaunele realizate din aluminiu, din lemn de bambus sau din ratan, însă şi mobilierul de plastic poate fi o alegere potrivită, pentru că este uşor de întreţinut. Poţi lua în calcul pentru grădina ta şi un balansoar sau un şezlong, pe care îl poţi aşeza la soare, mai ales atunci când vrei să te bronzezi.

Aşadar, cu puţină creativitate, îţi poţi amenaja o grădină de vis, chiar dacă la început totul va părea dificil. Alege accesorii rezistente, vopseşte totul în culori vii şi bucură-te de frumuseţea florilor care te vor înconjura.  

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pexels

 

Distribuie articolul pe: