Cum să amenajezi practic mansarda I

Cum să amenajezi practic mansarda I

123RF
123RF

Dragă cititorule,
Nevoia tot mai mare de spaţiu locuibil ne îndeamnă să transformăm podurile altădată întunedoase, pline de praf şi ticsite de vechituri, în camere moderne, practice, cu diverse funcţiuni. Mansardarea devine o soluţie foarte eficientă, totul este să fie aplicată cu simţ de răspundere şi o viziune de ansamblu bine conturată. Noi îţi oferim câteva repere şi sugestii care sperăm să te inspire când modifici mansarda.
De ce să mansardezi
Transformarea unui pod nefolosit în mansardă sau construirea unui acoperiş cu şarpantă deasupra unei terase de bloc (ambele necesită aprobări de la primărie, proiecte ale unui arhitect) generează un spaţiu locuibil preţios, mai ales dacă este vorba despre un imobil situat în centrul oraşului sau în vreo zonă turistică, unde preţul terenului ajunge la sume exorbitante. Mansarda poate fi în locuinţa din oraş, casa de vacanţă, pensiunea turistică, totul este ca spaţiul rezultat să aibă în centrul său înălţimea de minim 2,5-3 m şi să urmezi un plan bine pus la punct pentru a te bucura de confortul aşteptat. Aici poţi amenaja orice doreşti, de la dormitor la bibliotecă, de la birou la baie, de la atelier de creaţie la sală de gimnastică ori cameră de joacă etc.
La ce să fii atent
123RF
123RF

Odată stabilită funcţiunea noului spaţiu trebuie să te asiguri că structura este destul de rezistentă, inclusiv podeaua (faci lucrările de consolidare necesare), că va fi suficientă lumină naturală (eventual adaugi ferestre, lucarne), că ai utilităţile aferente (energie electrică, surse de încălzire, apă curentă şi canalizare, după caz) şi că spaţiul este izolat termic şi fonic corespunzător. Acoperişul propriu-zis se dublează pe interior cu vată minerală de sticlă, cu spumă poliuretanică sau alte materiale similare care vor împiedica pierderea de căldură iarna şi supraîncălzirea vara. Peste materialul izolator se montează şipci de lemn sau plăci de gips-carton care pot fi ulterior fi nişate după voie cu tapet, vopsea lavabilă, faianţă, lambriuri etc.
O eventuală compartimentare a mansardei se face cu materiale uşoare, de obicei cu BCA ori profile de lemn sau aluminiu pe care se montează plăci de gips-carton. Atenţie mare, înainte de a amenaja mansarda asigură-te că structura de rezistenţă şi celelalte elemente constructive ale acoperişului, inclusiv învelitoarea sunt în perfectă stare, eventual mai aplică substanţe ignifuge ori de protecţie la insecte pe părţile din lemn, deoarece intervenţiile ulterioare vor fi mult îngreunate.
Continuarea acestui articol o găseşti aici.
Text: Monica Viericiu
Foto:www.123rf.com

Distribuie articolul pe: