Apa in gradini

Apa in gradini

Apa este un element care poate – și chiar trebuie – să își facă loc în orice grădină, indiferent de dimensiunile pe care le are aceasta. Susurul seducător al unor fântâni arteziene cu modele bine alese amplifică farmecul apei din iazuri.

Pentru ca prezența apei într-o grădină să fie una de impact, ea trebuie gândită cu grijă și cu atenție la detalii. O primă condiție e să nu distoneze cu stilul grădinii: oricât ar fi de frumoasă o cascadă ce ne amintește prin construcția ei de cele ce se rostogolesc pe povârnișurile de la munte, ea nu va fi potrivită într-o grădină a cărei amenajare nu reproduce un peisaj montan. În ceea ce privește iazurile, acestea sunt mai ofertante, datorită faptului că se potrivesc în orice grădină, indiferent de stilul în care aceasta este amenajată. Trebuie însă să ții cont de câteva aspecte importante, și anume de armonia necesară între dimensiunile iazului și cele ale grădinii, precum și de forma și de amenajarea malurilor lui în raport cu peisajul vegetal din jur. Una sau mai multe fântâni arteziene dispuse cu artă în apa iazului (centrate, excentrice, simetrice etc.) îi vor spori acestuia farmecul cu frumusețea și cu murmurul lor.

Sfat: căderile de apă ar trebui să impresioneze mai mult prin originalitatea formelor decât prin mărimea lor sau prin zgomotul pe care îl fac.

Îți oferim mai jos două exemple sugestive, care îți pot servi drept sursă de inspirație.

contur bazin apa gradini
Foto: Flori Lixăndroiu

Conturul iazului, trasat din linii drepte, rimează cu cel al rondurilor de flori, iar rotunjimea căderilor de apă ale fântânilor, cu cupele florilor din jur.

amenajare apa metal
Foto: Flori Lixăndroiu

Părțile acestei amenajări acvatice miniaturale sunt compatibile nu doar prin dimensiuni, ci și prin materialul din care sunt făcute (metal).

Articol adaptat din revista Casa lux – iulie 2014

Autor: Flori Lixăndroiu

Distribuie articolul pe: