Arhitectura argeseana. Case traditionale

Arhitectura argeseana. Case traditionale

Fiecare zonă din România este caracterizată de un specific arhitecturale. Detaliile, diferențele de la zonă la zonă și mai ale particularitățile care dau identitate fiecărei zone sunt vizibile mai ales la casele construite în urmă cu 50-100, unde respectarea tradițiilor era o obligație pentru oricine ridica o casa nouă. Arhitectura argeșeană nu face excepția, zona județului Argeș fiind locul unora dintre cele mai frumoase case din Muntenia.

Citeste si: Casa in stil maramuresean

Arhitectura argeșană (1)

Arhitectura argeșeană este parte din patrimonilul cultural românesc și o veritabilă sursă de inspirație, proaspătă, nouă, vie pentru cei care sunt preocupați de aspecti caselor lor, dar și de funcționalitatea acestora.

Arhitectura argeșană (3)A prețui comorile de arhitectură tradiționale, a le vedea, a le lauda, acolo unde le vezi și unde le întâlnești este un gest de dragoste pe care îl poate face oricine, fie că este famliarizat, fie că nu, cu ceea ce înseamnă arhitectura tradițională, în general, și arhitectura argeșeana, în special, pentru că despre asta vorbim. Asta facem și noi. Lăudăm casele frumoase și arhitectura argeșeană în toătă splendoarea ei.

Citeste si: Proiecte de case mici la tara

Casa aceasta este construită în 1948. Este de cărămidă și în decursul anilor nu i s-au adus modificări importante. Având un parter înalt care anulează panta lină a terenului, casa a găzduit cândva un magazin rural. Ulterior acesta a fost desfințat, iar parterul a redevenit ceea ce a fost inițial – loc de depozitare, cramă și magazie. Spațiul de locuit are trei camere, un pritvor lung cu arcadele specifice pentru arhitectura argeșeană. Casa este încă acoperită cu țigla originală, iar toate elementele de lemn ale casei – ușa, tocurile ferestrelor și ușile de interior au rămas cele originale.

Citeste si: Proiecte de case fara etaj cu 3 dormitoare

Privorul lung a fost închis pentru a da casei mai multă siguranță și ca o formă de protecție, cu geamuri, fixate în arcadele pridvorului, dar aceasta nu aduce nici un prejudiciu casei, frumoase și vesele oricum.

Casa este un etalon pentru arhitectura argeșeană recentă și include toate elementele definitorii ale arhitecturii tradiționale argeșene: pritvorul, arcadele, casa înaltă, fără să fie casă cu etaj, decorațiunile colorate, dar și materialele tradiționale pentru această zonă (cărămida, lemnul și țiglă).

Sursa foto: Otilia Ignat

Distribuie articolul pe: