Balconul cu flori. Cateva sfaturi, cateva idei

Balconul cu flori. Cateva sfaturi, cateva idei

Daca îi invidiezi pe cei care au o bucată de pământ și pot îngriji flori, află că balconul cu flori este o soluție simplă, accesibilă care își poate aduce cele mai mari și mai plăcute satisfacții. Balconul cu flori este propria ta oază de verdeață și îngrijirea plantelor din balcon poate să fie una dintre cele mai plăcute și mai relaxante activități domestice.

balconul cu flori

Balconul cu flori nu este o treabă foarte complicată,dar nici floare la ureche, așa că am făcut o listă cu cele mai bune și cele mai utile sfaturi.

Golește balconul de obiectele inutile, curăță-l bine, zugrăvește-l și repară tot ceea ce trebuie reparat (podea, pereți balconului, balustrada, sursa de lumina). Nu uita se desfunzi scurgerea. Dacă balconul tău este închis adauga draperii care să filtreze lumina, dar alege un model care să permită folosirea lor după nevoie. Dacă balconul este deschis ia în calcul un parasolar, o draperie sau eventual o umbrelă mare.

Citește și: Cele mai frumoase 5 flori curgatoare pentru balcon

Balconul cu flori impune două reguli de bază. Prima este aceea de a alege florile potrivite pentru zona de expunere a balconului. A doua este să te decizi dacă florile vor sta doar în balcon sau dacă vei folosi și jardiniere pentru exteriorul balconului. Pentru că nu vrem să intri în conflict cu vecinii citește totul despre jardinierele expuse în exteriorul balconului. Există și o treia situație, în care se impune organizarea balconului cu flori în funcție de dimensiunea lui. Un balcon mare este în fapt o grădină la înălțime, iar unul mic trebuie organizat astfel încât să-ți lase libertate de mișcare. Contează în mod absolut și cât de solid este balconul, atunci când îl încarci cu ghivece mari.

Sădește flori și plante potrivite poziției balconului. Dacă ai un balcon umbros, alege Sporul casei (Impatiens), Lobelia, Urzică ornamentala (Perilla), Cercelusii (Fuchsia). Află mai multe despreplantele care rezistă la umbră aici, iar dacă ai lumină și soare din plin mergi  pe plante rezistente la căldură și soare; Cele mai bune alegeri: lavandă, Sedum, coadă șoricelului, salvia. Toate plantele care rezistă la soare le găsești aici.

Dimeniunea plantelor la maturitate este un alt detaliu care contează, după cum este de preferat să alegi plante perene pentru balcoanele închise și flori sezoniere pentru balconale deschise, mai ales dacă nu ai spațiu de depozitare al plantelor in casă, în cursul iernii.

balconul cu floriCitește și: 7 sfaturi pentru grădina din balcon

Foloșește numi pământ de flori, ghivece de lut, de calitate. Efectul este dublu: păstrezi sănătatea plantelor și ai un balcon amenajat cu gust. Renunță să pui flori în ghivece de plastic, în ghivece improvizate sau în cutii de metal. Acestea sunt o soluție numai dacă le vei decora, recondiționa și personaliza înainte de a le folosi. Dar chiar și așa vei încărca prea mult balconul din punct de vedere vizual. Cele mai bune rămân ghivecele simple, unitare ca stil.

Folosește ghivece de dimensiuni diferite potrivite cu dimensiunile plantei la vârsta adultă.

Dacă vrei să te bucuri de frumusețea și parfumul florilor din balconul cu flori fertilizează florile  în funcție de cerințele fiecărei plante în parte.

Pentru balcoanele descoperite o bună variantă este o pergolă din lemn, la bază căreia poți monta jardiniere sau ghivece cu trandafiri cățărători, glicină, iederă. Rezistă perfect, iarna afară, iar de primăvara până toamna vei avea ferestre înflorite și parfumate.

Citeste si: Amenajarea balconului, trucuri si idei

Completează balconul cu flori cu câteva ghivece cu plante aromatice (rozmarin, salvie, busuioc, cimbru). Sunt foarte decorative, parfumează aerul și gonesc țânțarii.

Dacă ai loc, soare și un balcon deschis atunci te poți juca cu câteva jardiniere cu zmeură și căpșuni sau poți ține un conifer pitic într-un ghiveci.

Balconul cu flori o să fie un adevărat practic și o imensă bucurie pentru toți cei din casă.  În loc de final, ține cont de faptul că simetria și organizarea sunt esențiale pentru un balcon cu flori.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Distribuie articolul pe: