Bonsai, arta arborilor miniaturali

Bonsai, arta arborilor miniaturali

Bonsai

Bonsai, arta de a miniaturiza arborii în recipiente mici, îşi are originile în China de acum 2000 de ani. Bonsaii de atunci aveau trunchiurile contorsionate si ramuri crescute in forme ciudate de animale, dragoni sau păsări. O lungă perioadă, această artă a fost practicată doar de persoanele înstărite, devenind privilegiul nobililor.

Din secolul al XIV-lea, bonsai a început să fie practicată şi de oamenii din alte clase sociale, crescându-i astfel popularitatea şi răspândindu-se în întreaga lume. Astăzi, bonsaii pot fi întâlniţi în toate serele şi florăriile. Totuşi, cei mai mulţi dintre aceştia sunt doar nişte puieţi şi nu adevăraţi bonsai, fiind cunoscuţi şi sub numele de pre-bonsai.

Citeşte şi Plante exotice rezistente la ger

Cum se realizează un bonsai

Un bonsai poate fi dezvoltat din seminţe sau din plante tinere, dar cel mai uşor este să porneşti de la un pre-bonsai. Înainte de a-l cumpăra, trebuie să te gândeşti foarte bine la specia pe care ţi-o doreşti şi dacă îi poţi oferi condiţiile optime de dezvoltare.

Vasul în care îl aşezi este foarte important. Trebuie să fie mic şi plat, dar suficient de spaţios încât să intre în el pământ pentru cel puţin un an. Trebuie să aibă suficiente găuri pentru drenaj şi să fie rezistent la îngheţ în cazul în care planta trebuie să ierneze la loc rece.

Citeşte şi Lemnul-dulce – ce este și cum se îngrijește

Udarea şi îngrăşământul folosit sunt alte elemente importante în crearea unui bonsai sănătos. Durata de timp dintre udări poate varia în funcţie de umiditatea atmosferică, tipul solului şi mărimea vasului. Ai grijă ca solul să fie în permanenţă umed; nu trebuie să băltească apa, dar nici să se usuce.

În privinţa îngrăşământului, alege unul care să poată fi diluat în apă şi hrăneşte planta o dată pe lună. Când adaugi îngrăşământ, pământul trebuie să fie neapărat umed. Nu hrăni o plantă bolnavă sau imediat după ce ai mutat-o într-un alt vas. Aşteaptă cel puţin o lună.

Unui bonsai trebuie să-i schimbi vasul periodic, o dată la doi, trei ani pentru a împrospăta pământul, dar mai ales pentru a păstra echilibrul dintre dimensiunile rădăcinilor şi cele ale trunchiului şi coroanei. Ai grijă ca în timpul transplantării să nu laşi rădăcinile să se usuce şi udă bine când ai terminat.

Citeşte şi Fructe exotice din grădina ta

Tunderea şi antrenarea rădăcinilor, ramurilor şi trunchiului sunt principalele metode prin care un bonsai este păstrat miniatural. Acest lucru presupune îndepărtarea sistematică a lăstarilor şi a crengilor prea lungi sau a celor nedorite. Este important să faci acest lucru în fiecare primăvară, cu puţin timp înainte de apariţia frunzelor, dar ai grijă să nu îndepărtezi toate crenguţele tinere dintr-o dată. După tundere, acoperă tăieturile mai mari cu ceară pentru a preveni pierderea de apă şi pentru ca planta să se regenereze mai repede.

Află Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Sage Ross, wikipedia.org
Distribuie articolul pe: