Bradul din ghiveci – remedii pentru cele mai frecvente probleme

Bradul din ghiveci – remedii pentru cele mai frecvente probleme

Anul acesta fii eco și alege bradul din ghiveci! Cumpără de Crăciun un brăduț la ghiveci: îl vei putea păstra mai mult timp, iar apoi îl poți planta în grădină sau în curtea blocului.

Bradul din ghiveci – simptome și remedii

După ce a fost adus în casă, fie tăiat sau în ghiveci, brăduţului i s-au pleoştit crengile şi acele au început să se scuture.

Dacă dorim să aducem un brad în casă, trebuie să avem în vedere faptul că temperatura din interior este mai mare decât cea de afară, iar variaţiile mari şi bruşte de temperatură nu sunt benefice plantei.

Este indicat să ţinem brăduţul mai întâi pe balcon sau pe un hol mai răcoros, pentru acomodare, apoi să-l mutăm într-un loc ferit de curenţii de aer şi de sursele de căldură.

Citește și Cum poți păstra mai mult bradul de Crăciun

Pe suprafaţa ramurilor apar pete negre.

Aceste pete nu sunt un semn bun, mai ales dacă se extind în timp. Boala se numeşte, popular, cancerul ramurilor.

De cele mai multe ori, aceasta se previne foarte uşor prin asigurarea condiţiilor propice dezvoltării arborelui. După îmbolnăvire, bradul din ghiveci se tratează cu fungicide, însă vindecarea este destul de anevoioasă.

Ramurile tinere şi creşterile anuale se usucă sau se înroşesc puţin, acele care cresc în perioada afectată sunt îndoite, aspectul general al arborelui lasă de dorit.

Bradul din ghiveci a suferit datorită unui sezon secetos, care a dus la formarea unei ciuperci.

În cazul în care s-a identificat boala într-un stadiu incipient, se vor folosi fungicide conform indicaţiilor de pe ambalaj, dar dacă boala este avansată, atunci ramurile afectate vor fi înlăturate. Este bine ca boala să fie tratată din timp deoarece îndepărtarea ramurilor dăunează foarte mult aspectului general.

Citește și Concert natural de Crăciun

Pe ramurile tinere, mai ales pe creşterile anuale din vârful ramurilor, acele se distorsionează şi apar depuneri albe în jur, dar şi pe restul suprafeţei arborelui.

Avem de-a face cu musculiţele albe.

În general, bradul din ghiveci nu este aşa de sensibil, putând face faţă infestării o perioadă de timp, dar va fi mai slăbit. Intervenirea din timp este recomandată pentru o bună dezvoltare ulterioară. Se aplică un insecticid de mai multe ori pentru a scăpa atât de ouă, larve cât şi de insectele mature.

După un timp de la cumpărare, bradul din ghiveci devine lipsit de vigoare, pe parcursul anilor nu mai creşte, nu se dezvoltă corespunzător.

Dacă a fost adus direct din zonele de origine, fără a se putea acomoda în pepiniere, acesta a suferit un şoc, iar câţiva ani va stagna din creştere.

În acest caz se vor asigura condiţiile optime posibile, eventual utilizarea de fertilizanţi pentru a facilita demersul de acomodare.

Bradul din ghiveci: accesorii potrivite

Când vine vorba despre ornamente, trebuie să avem grijă atunci când le atârnăm în crengile brazilor naturali. Dacă nu sunt foarte grele, iar prinderea lor nu solicită foarte mult ramurile, decoraţiunile nu dăunează brazilor vii. În ceea ce priveşte lumânările aprinse, trebuie să avem în vedere pericolul de incendiu, dar şi faptul că putem usca acele bradului.

Citește și Sărbătoreşte iarna cu flori de primăvară!

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: Guliver/Thinkstock
Distribuie articolul pe: