Bucătărie modernă

Bucătărie modernă

De curând mi-am reamenajat bucătăria. Am vrut de fapt să elimin toate neplăcerile cauzate de proasta amplasare a plitei sau de înălțimea necorespunzătoare a blatului de lucru. Rezultatul a fost pe măsura efortului depus și a implicării mele, la final am fost încântată de rezultatul obținut.
Încă de pe timpul amenajării camerei de zi, unde eu îmi petrec mult timp (acolo scriu, citesc, croșetez, pictez, pentru că este o cameră bine luminată), am luat în considerare faptul că de aici comunic nemijlocit cu spațiul bucătăriei. Aveam neapărat nevoie de ceva modern și elegant care să fie mai mult decât un simplu spațiu destinat gătitului și treburilor casnice. Aveam nevoie de un mobilier funcțional și „plăcut ochiului”.
Deși orientarea bucătăriei este spre N-V, datorită culorilor calde alese (galben-banan, lemn de cireș, oranjul gresiei și cărămiziul pereților din fundal), am senzația de însorire și căldură, deși practic soarele nu pătrunde în acest spațiu decât foarte puțin, la apus. Cu alte cuvinte, am încercat, și am reușit, „să-mi aduc soarele în bucătărie”. Din start am trecut la înlocuirea corpurilor suspendate cu uși pline, cu unele cu sticlă și cu rafturi. Am poziționat blatul la o înălțime de 90 cm. În blat am îngropat chiuveta. Gândindu-mă cum să „îmbrac” spațiul mai bine, am continuat blatul și pe peretele exterior, astfel am obținut un al doilea „blat de lucru”, pentru ca atunci când gătesc să am mult spațiu liber la dispoziție. Corpul înalt, atât de necesar depozitării de tot felul, vine în continuarea blatului de la fereastră. Practic, frontul de lucru înglobează tot ce îmi este necesar: frigider, chiuvetă, blat de lucru, aragaz, într-o ordine ce îmi permite să am totul la îndemână și deci să fiu eficientă. Pentru mai mult spațiu de depozitare, am ales ca în continuarea corpului înalt să mai existe niște rafturi. Mobilierul este din PAL, funcțional și totodată elegant, destinat exclusiv gătitului. Am înglobat spoturi cu bec normal într-o pazie ce leagă corpurile în partea superioară. Această pazie ascunde și burlanul de aerisire al hotei.
Pentru gresie am căutat un model care să nu fie foarte lucios, aceasta pentru că în bucătărie se întâmplă să mai curgă și câțiva stropi de apă sau grăsime de la gătit și pe o suprafață netedă există riscul să aluneci.
Mi-am organizat atent bucătăria în funcție de spațiul disponibil și de nevoi, încercând să îmbin plăcutul cu utilul.
În câteva ghivece colorate am verdețuri (mărar, busuioc, măghiran), perfecte pentru gătit. Tot în bucătărie am și câteva ghivece suspendate; asparagus, corn de iederă, ferigă, „păr de femeie”. Anul acesta plantele sunt nelipsite din amenajările interioare și au efect deosebit nu doar vizual, chiar te fac să te simți mai bine. Le ud regulat și am grijă să le scot din bucătărie atunci când gătesc mult. Pe polița de la fereastră am violete Saintpaulia, spatifilum, begonie. Prin prezența ei deosebită, spatifilum (voalul-miresei) schimbă aerul din bucătărie, în special la începutul verii, în perioada de înflorire. Dacă sunteți fumători, părerea mea este să nu cultivați un spatifilum, deoarece nu suportă fumul. În rest, se mulțumesc cu puțină lumină, cu condiția să aerisiți des.
În perioada rece a anului nu mai puneți îngrășământ lichid și răriți udatul. Dar pulverizați regulat planta și țineți-o la 16-18 grade Celsius. Begoniile permanent verzi sunt cele mai indicate în bucătărie, fiind mai rezistente decât varietățile cu flori.
Locul de servit masa trebuie să arate totdeauna foarte plăcut, aerisit, vesel. Și voi puteți opta pentru o astfel de bucătărie, realizată fără bani mulți, dar cu multă imaginație. Vă urez succes!
 

Text: Lenuța Vrînceanu

Distribuie articolul pe: