Buna organizare in camara. Trucuri, sfaturi si idei

Buna organizare in camara. Trucuri, sfaturi si idei

camara

Desi locuintele nou construite nu sunt prevazute cu o camara aferenta bucatariei, gospodinele care se respecta nu concept bucataria fara camara. Si, intr-adevar, camara este o incapere foarte importanta daca vrei ca proviziile pentru iarna sa se pastreze in conditii optime, iar familia sa consume alimente naturale, fara conservanti, facute in casa.

Indiferent de spatiu, fie ca e vorba de o camara traditionala sau de una mica de apartament, regulile de organizare sunt aproximativ aceleasi.

Citeste si: Spatii de depozitare. Idei si solutii inspirate

Cum trebuie conceputa camara daca nu exista spatiu la subsol si ce particularitati are fata de alte incaperi?

♦ in general, ea trebuie sa fi e in imediata apropiere a bucatariei.

♦ un perete sa fie exterior, pentru a se putea instala un aparat de ventilatie  – sunt ideale ventilatoarele care se folosesc de obicei si in baie. Desi sunt mici, acestea fac fata unei camari care nu depaseste 3 mp. Pentru spatiile mai mari sunt indicate ventilatoarele de capacitate mare. Acestea se fixeaza in peretele exterior al camarii sau in geam. Daca nu exista niciun perete exterior, atunci e importanta crearea unei guri de aerisire sau a unui cos de aerisire.

♦ exista geam in camara, acesta sa fie mic si amplasat foarte sus, pentru a nu patrunde foarte multa lumina.

♦ temperatura trebuie mentinuta intre 4°C si maxim 10°C; pentru a reusi, nu amplasati aragazul sau caloriferul din bucatarie foarte aproape de camara.

♦ evita umiditatea. In caz contrar, produsele alimentare fiind foarte sensibile, se dezvolta mucegaiul. De asemenea, conservele (muraturile, zacusca, dulceata etc.) expuse mult timp la lumina fermenteaza.

♦ camara trebuie prevazuta cu cat mai multe rafturi, carlige de agatare si ladite pentru zarzavat.

Citeste si: Dulapuri mai mari pentru mai multa ordine

Cum si cand trebuie igienizata si pregatita camara?2

♦ camara trebuie igienizata total o data pe an, inainte de prepararea conservelor. De obicei, aceasta igienizare se face in lunile august, septembrie. Prima masura si cea mai importanta e zugravirea cu lavabil sau var pentru a dezinfecta si a distruge microorganismele care s-u dezvoltat peste an.

♦ rafturile si laditele pentru zarzavat trebuie vopsite tot o data pe an, chiar daca sunt din metal sau lemn, pentru ca, altfel, pot rugini sau putrezi. In cazul in care sunt din prefabricate, verifi ca daca au prins umezeala, iar daca arata bine, mai pot fi folosite pana cand dau semne de umfl are sau curbare exagerata.camara

♦ dupa vopsire, rafturile trebuie lasate la uscat cel putin o saptamana pentru ca vopseaua sa fi e perfect uscata, altfel risti ca ea sa aiba un aspect vascos, lipicios, prielnic adunarii prafului.

♦ consolele pe care stau rafturile trebuie verificate si stranse daca este cazul. Pe ele se exercita o presiune foarte mare prin greutatea conservelor si poti risca sa iasa din perete.

♦ in general, rafturile sunt invelite in hartie, pentru ca aceasta protejeaza foarte bine lemnul si absoarbe umezeala. Hartia trebuie schimbata periodic, atunci cand sunt depuneri de praf sau pete.

♦pentru a indeparta insectele, pune pe fiecare raft cate o crenguta sau un pliculet de cimbru. Leandrul este iarasi foarte bun contra insectelor, dar ai grija – este extrem de otravitor, prin inghitire poate cauza decesul.

Citeste si: Curatenia de toamna. Adaptarea casei pentru noul sezon

Se poate improviza camara in balcon?1

Balconul nu este cel mai potrivit spatiu in care sa se pastreze conservele. Dar, daca nu ai alta solutie, inchide balconul cu geamuri termoizolante, pe care sa le acoperi cu draperii pentru a nu patrunde lumina soarelui. Ai grija ca mobilierul pentru depozitarea borcanelor sa fie compus din dulapioare prevazute cu usi. Acestea mentin cat de cat temperatura constanta.

Cum se pregatesc borcanele pentru conserve?

♦ daca folosesti borcanele din anii precedenti, e foarte important ca acestea sa fie verificate inainte de folosire. Capacele pot fi ruginite, iar in acest caz e necesara schimbarea lor. Foloseste borcane care au capace cu filet sau se etanseaza perfect; cele care se capseaza nu pastreaza conservele proaspete pe toata perioada iernii.

♦ verifica borcanele de fisuri si igienizeaza-le punandu-le cateva minute in cuptor sau intr-o cratita cu apa fierbinte. Temperatura nu trebuie sa fie brusca, ci treptata, altfel, vor crapa. Daca incalzirea si racirea se fac in mod treptat si gasesti borcane sparte sau fisurate inseamna ca acestea erau deja sparte inainte de a fi puse la fiert. Prin fierbere, fisurile care nu erau vizibile devin vizibile, astfel incat nu risti sa folosesti borcane improprii conservarii.

Productie: Mihaela Radu

Foto: Dan Vezentan, Shutterstock

Distribuie articolul pe: