Caracteristicile celor mai importante stiluri de design interior

Caracteristicile celor mai importante stiluri de design interior

Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când ai decis că vrei să îți redecorezi locuința este să alegi stilul de design interior pe care îl preferi. Acesta trebuie să se potrivească perfect personalității și preferințelor tale, altfel nu te vei simți niciodată „acasă”.

Astăzi îți vom prezenta caracteristicile celor mai importante stiluri de design interior, pentru ca decizia ta să fie mai ușor de făcut.

Stilul clasic

Stilul clasic nu va deveni niciodată demodat și este potrivit pentru orice locuință. Este rafinat și bogat în detalii, acestea fiind foarte importante. Piesele de mobilier sunt în perechi și toate se potrivesc între ele, iar decorațiunile le completează perfect. Atmosfera unei locuințe decorate în stil clasic este caldă și confortabilă, iar culorile sunt de obicei neutre, dar în nuanțe mai închise. Observăm des mobilă din lemn masiv, cu detalii sculptate.

Stilul rustic

Întâlnit cel mai des în zone rulale sau case de vacanță de la munte, acest stil poate fi utilizat și la oraș, de preferat dacă locuiești la casă, nu la apartament. Vei întâlni mult lemn, atât în piesele de mobilier și decorațiuni, cât și pe pereți, prin utilizarea de lambriuri. Este un stil cu detalii dure, cât mai apropiat de natură.

Stilul minimalist

 

Un stil simplu și curat, dar în niciun caz plictisitor, stilul minimalist este unul modern. Vei observa forme geometrice și linii drepte, în special când vine vorba de mobilă. Spațiile sunt deschise și aerisite, decorațiunile sunt simple (se folosește doar ce e necesar), lumina este puternică, iar culoriile neutre.

Stilul suedez

Zilele de iarnă sunt reci și întunecate, motiv pentru care suedezii au fost nevoiți să își lumineze și încălzească locuințele inclusiv prin stilul de design interior. Podelele, pereții, mobilierul și decorațiunile au nuanțe deschise, dar calde, însă se folosesc și culori de accent puternice, precum albastru sau roșu. Mobilierul este simplu, asemănător cu cel folosit în stilul minimalist, însă se folosesc și pături călduroase și perne decorative confortabile.

Stilul contemporan

De data aceasta vorbim de un stil modern, dar care are și numeroase elemente tradiționale. Culorile sunt calde și echilibrate, se folosesc materiale precum lemn și piele, dar și metal și sticlă. Decorațiunile sunt în general destul de simple și cu bun gust.

Stilul shabby chic

Vorbim de data aceasta despre un stil vintage, feminin și delicat. Mobilierul are un aspect deteriorat, folosit, iar vopseaua are finisaje cu aspect antic. Cât despre culori, se folosesc de obicei alb, bej și pasteluri. Decorațiunile sunt elegante și feminine, deseori atârnate de pereți.

Stilul loft

O locuință amenajată în stil loft este colorată în general în nuanțe delicate, dar are și accente mai puternice. Se utilizează materiale de bază, precum cărămida, betonul, lemnul, sticla și oțelul. Spațiul este de obicei deschis, iar piesele de mobilier sunt simple, dar funcționale. Decorațiunile sunt foarte variate, de la semne de circulație și graffitti pe pereți la picturi abstracte și vaze chinezești.

Tu ce stil de design interior preferi?

Distribuie articolul pe: