Caramida decorativa

Caramida decorativa

 

Caramida este un material de constructie cu adevarat miraculos si cu o istorie care incepe cu 7.500 de ani inainte de Cristos.

Peretele din caramida, aflat in buna stare constructiva, poate deveni un element decorativ foarte spectaculos atunci cand intra pe mana unui profesionist. Dupa atenta verificare a fiecarei zone, cu posibilitatea inlocuirii caramizilor care sunt degradate, se aplica un tratament chimic cu scopul de a impermebializa intreaga suprafata.

Bine uscat, peretele primeste apoi un glet special, care nu acopera in intregime si nici foarte uniform suprafata. Va rezulta un perete cu aspect de „neterminat”, foarte atractiv din punct de vedere estetic. El poate deveni un fundal ideal pentru instalarea canapelelor.

Ce nu se recomanda

Nu se recomanda asezarea de tablouri sau alte obiecte decorative pe acest fundal. Pentru apartamentele de bloc in care s-au facut modificari, coloanele de apa sau de termoficare pot fi ideal mascate cu ajutorul unui finisaj din caramizi aparente.

Pe principiul „ceea ce nu se poate ascunde, mai bine se scoate in evidenta”, un astfel de element interior pare a conferi personalitate. Evitati sa lacuiti caramizile, veti obţine o imagine kitschoasa.

Caramida in subsol sau pivnita

Vechile subsoluri, beciurile sau pivnitele zidite in caramida pot fi valorificate cu succes si pot primi destinatii adeseori surprinzatoare.

Un exemplu edificator este showroomul firmei Innova din Bucuresti, instalat in subsolul generos al unei case vechi. Designerul a pastrat boltele din caramida, frumos arcuite si impecabil zidite. Dupa un tratament simplu si deloc costisitor, ele au fost lasate sa respire alaturi de mobilierul foarte modern, un contrast vizual care pune in valoare piesele expuse.

Faceti un exercitiu de imaginatie si inchipuiti-va cum ar fi aratat acest spatiu daca tavanul ar fi fost acoperit cu elemente din ghips-carton: cu siguranta ar fi pierdut mult din forta de impact pe care o poseda acum.

Pentru spatiile mai mici, in subsoluri, pastrand zidaria originala, se pot amenaja incaperi cu utililati diverse, de la vinoteci la sali de gimnastica, de la birouri intime la camere pentru copii. Depinde de interesul si ingeniozitatea proprietarului.

 


Articol publicat in revista Casa si gradina
Text: Ioan Serban
Foto: Mihaela Radu

Distribuie articolul pe: