Care sunt îmbunătățirile pe care le poți aduce unei locuințe, pentru ca pe durata verii să ai maximum de confort?

Nu mai este mult până când te vei putea bucura din nou de vară, sezonul vacanțelor, al ieșirii la picnic sau la grătarul mult așteptat. Însă vara atrage după sine și unele aspecte mai neplăcute care pot afecta confortul din locuința ta. Fă-ți timp pentru a pune la punct mentenanța casei tale, asfel încât să nu fii afectată de capriciile acestui sezon torid și să te bucuri de un maximum de confort acasă. Iată un mic checklist cu lucrurile pe care trebuie să le pregătești pentru vară:

  • Asigură-te că ai control total asupra temperaturii

Căldura toridă din zilele de vară este cea mai mare problemă din acest sezon, în special dacă locuiești la bloc, la un unul din etajele superioare. Daca anul trecut meteorologii au înregistrat recorduri în ceea ce privește temperatura maximă, ne putem aștepta la același lucru și anul acesta. Din feriricire, poți avea control total asupra temperaturii din locuința ta cu ajutorul aerului condiționat. Aruncă o privire peste aceste modele de aer condiționat pentru a-l găsi pe cel care se potrivește cel mai bine spațiului din locuința ta, cu o capacitate adecvată și numeroase trepte de viteză, pentru o răcire eficientă. Mai mult, filtrele aparatelor vor avea grijă să împrospăteze aerul din locuință, să prevină mirosurile neplăcute și să combată apariția mucegaiului, extrem de nociv pentru sănătate. Pentru a te asigura că ești protejat ani de zile, verifică în fiecare lună filtrele și curăță-le ori de câte ori este nevoie.

  • Ține departe țânțarii

Odată cu venirea verii țânțarii își fac și ei apariția. Nu e nimic mai enervant decât să te trezești în miez de noapte de la mușcăturile micilor intruși, însă pericolul constă în numeroasele boli pe care aceste insecte le transmit. Statisticile citate de MedLive spun că peste un milion de oameni mor anual în întreaga lume din cauza bolilor transmise de țânțari, boli precum malarie sau febra galbenă. Din fericire, de cele mai multe ori în România țânțarii provoacă doar iritații neplăcute ale pielii, desi unele cazuri de infectare cu virusuri West Nile sau Zika, ambele transmise de țânțari, au fost raportate în anii precedenți.  

Pentru a nu le permite țânțarilor să pătrundă în locuința ta, o plasă de țânțari este extrem de eficientă. Aerul proaspăt specific serilor de vară poate crea un mediu plăcut și sănătos în locuința ta, însă odată cu deschiderea ferestrelor țânțarii pot să dea năvala în casă. Plasele nu numai că îi vor ține afară, dar vor împiedica și alte insecte să intre în locuință. Pentru a nu strica estetica ferestrelor tale, alege acele plase pe balamale sau tip rulou, montate direct de profesioniști.

  • Folosește lenjeria de pat răcoroasă

Căldura din timpul verii poate duce la un somn chinuit și agitat, în special dacă așternuturile nu lasă pielea să respire. Nimic nu se compară cu senzația de a te cufunda în așternuturi reci și cu miros proaspăt. Materialul care te înconjoară pe timp de noapte trebuie să fie unul răcoros, care să nu emane căldură sau să îți facă pielea să transpire. Printre cele mai adecvate materiale pe timp de vară numărăm:

  • Bumbacul, potrivit atât pentru nopțile cu aer uscat, cât și pentru cele cu umiditate ridicată, datorită fibrelor naturale care permite o bună circulație a aerului.
  • Vâscoza, cunoscută și drept reion sau mătase artificială, este un material din celuloză ideal pentru aerul uscat de vară. Avantajul vâscozei este că are o textură mai delicată și mai ușoară, ceea ce oferă un plus de confort în timpul nopții.
  • Pânza, cel mai vechi material, este ideală pentru temperaturile toride, lăsând aerul și lumina să pătrundă prin ea.
  • Mătasea naturală, un material catifelat care răsfață pielea la fiecare atingere, oferind senzația răcoroasă mult căutată în nopțile călduroase. Ca orice material 100% natural, mătasea lasă pielea să respire, ajutându-te să ai un somn plăcut și relaxat.

 

Acești pași te vor ajuta să obții confortul dorit tot timul verii, indiferent de capriciile temperaturilor ridicate, transformând locuința ta într-un refugiu răcoros. Nu-ți rămâne decât să te bucuri de vară.

 

Foto: Shutterstock

Distribuie articolul pe: