Casa Anti-frig. Top 3 izolații naturale din materiale reciclate pentru un cămin eco

Casa Anti-frig. Top 3 izolații naturale din materiale reciclate pentru un cămin eco

Când iarna își începe atacul, casa ta trebuie transformată într-o fortăreață impenetrabilă vijeliilor și frigului. Capacitatea de a oferi căldură și de a reduce transferul acesteia în exterior sunt primele criterii care stau la baza alegerii unei izolații pentru căminul tău. Piața abundă în polistiren și alte materiale produse industrial, în timp ce soluțiile naturale ca izolațiile din paie, celuloză, lână de oaie sau aerogel rămân în umbră, ca materiale de nișă.

O casă în totalitate ecologică fiind o imposibilitate în România, știm că o locuință trebuie să îngăduie și soluții mainstream. De aceea, lăsăm băile fierbinți în seama unui boiler electric de calitate și accesul la electricitate în contul furnizorilor tradiționali de energie electrică.

Tranziția spre materiale inovative, reciclate trebuie însă să înceapă de undeva, iar paleta diversă de izolații naturale poate fi mai ușor implementată astăzi, tot prin prisma tehnologiilor de ultimă oră.

  • Top 3 motive pentru care este recomandată izolația naturală?

  1. Fie că dispui de centrală termică pe gaz sau sobă de lemne, o izolație din materiale reciclate salvează consumul de resurse și păstrează facturile de întreținere la minimum.
  2. Prin eliminarea izolațiilor de natură chimică, un extra strat de lână de oaie sau aerogel protejează sănătatea locuitorilor casei.
  3. Termoizolațiile de natură ecologică purifică aerul de poluanți și alte noxe ca formaldehida.
  • Top 3 izolații din materiale reciclate

1. Termoizolație cu lână de oaie

Lâna de oaie este soba naturii. Când aceasta este presată, bule de aer se formează între milioanele de fire de păr și acționează ca un sistem de încălzire/ răcire de cea mai înaltă eficiență. Indicele termic al acestui material îl întrece pe cel al fibrei de sticlă.  

Fiind aerisită în mod natural, lâna de oaie știe să absoarbă umiditatea în procent de o treime din greutatea ei. Chiar și udă, aceasta încălzește încăperea prin condens.

În Noua Zeelandă, o țară cu o economie agrară susțină în principal de industria produselor ovine, izolarea cu lână de oaie este la fel de curentă pe cât a devenit la noi folosirea polistirenului.

Contrar credinței populare, lâna nu atrage moliile sau alți dăunători naturali. Dimpotrivă, o substanță activă numită lanolină are rolul de a respinge invaziile insectelor. Spălată, tratată și procesată, lână de oaie poate fi montată între pereții de compartimentare, între grinzi sau în exteriorul pereților de cărămidă, pe plan orizontal, vertical sau oblic.

2. Termoizolație cu celuloză

E posibil să cunoașteți celuloza sub denumirea ei mai des întâlnită de hârtie reciclată. România nu stă foarte onorabil la acest capitol, dar revistele, ziarele și colile de hârtie reciclată, tocate într-o pastă de celuloză și pulverizate în panourile izolatoare, constituie una dintre cele mai ecologice opțiuni de termoizolație și izolație acustică.

Celuloza se amestecă cu soluție antiseptică pentru combaterea insectelor, mucegaiului și fungilor, și cu acid boric contra unui potențial incendiu. În comparație cu fibra de sticlă, celuloza este mai rezistentă la foc cu peste 50 de procente, iar producția ei consumă de zece ori mai puțină energie.  

3. Termoizolația din spumă de soia

În contextul izolatoarelor termice, spuma-spray fabricată din ingrediente organice ca uleiul de soia sau plasticul din PET-uri reciclate este echivalentul vegan al spumei poliuretanice expandate.

În aspect și mod de aplicare, spuma din soia nu se diferențiază prea mult de varianta ei industrială, însă principala deosebire constă în cele 20 de procente din ulei de soia sau de ricin care stau la baza compoziției. În rest, procesul de izolare este similar cu cel al spumei poliuretanice.

Spuma organică se injectează în pereți, se expandează până la 100 de ori, sigilând cavitățile înguste și spațiile mici, iar eticheta de preț (0,50 de cenți pe metru pătrat) nu alungă din start potențialii cumpărători. Din păcate, trebuie să mai așteptăm ca spuma organică să crească în popularitate și pe piața românească.

Podiumul izolațiilor naturale a fost ocupat de unele dintre cele mai testate și eficiente soluții de pe piață, dar există și alte mențiuni de onoare care merită o privire. Printre ele, enumerăm denimul reciclat (sau pânza de doc), baloții de paie împachetați în clasicul cofraj de lemn, aerogelul și bumbacul.  

 

Sursa foto: Illustration SEQ Illustration \ * ARABIC 1: Imgur.com

Distribuie articolul pe: