Casele cu structură de lemn – 3 modele integrabile în absolut orice tip de peisaj

Casele cu structură de lemn – 3 modele integrabile în absolut orice tip de peisaj

case cu structura de lemn

Din ce în ce mai mulți români își doresc proiecte de casă cu structură de lemn, datorită avantajelor pe care acestea le prezintă.

Lemnul poate fi integrat cu ușurință în absolut orice tip de clădire (rezidențială sau chiar de birouri), de aceea, vrem să discutăm astăzi despre 3 modele de casă construite în jurul acestui material, utilizat de altfel din cele mai vechi timpuri în ridicarea imobilelor: casele din bârne de lemn, casele din lemn cu elemente portante, casele cu finisaje de lemn.

Lemnul face casa bună cu alte materiale utilizate frecvent în construcții – cărămida, sticla, metalul – iar aspectul rustic pe care îl oferă lasă loc suficient pentru creativitate și bun gust, încă din faza de proiect a unei case, indiferent de menirea spațiului în care este utilizat.

Avantajele utilizării structurilor de lemn

Din punct de vedere al ridicării unui astfel de imobil, casa pe structura de lemn  permite comoditate și rapiditate în asamblare, fiind de altfel o variantă mult mai economică față de casele realizate din bolțari sau alte materiale clasice de construcție. Transportul panourilor din prefabricat lemnos este mult mai simplu de realizat, iar volumul final al unei case pe structură de lemn este redus simțitor. De aceea, spațiul disponibil devine peste o noapte o variabilă mult mai ușor de abordat.

Loturi înguste, terenuri în pantă, suprafețe cu un grad de înclinare considerabil – iată câteva exemple de spațiu potrivite pentru ridicarea unei case pe structură de lemn. Mai mult decât atât, costurile cu manopera (pentru ridicarea structurilor din prefabricat lemnos) scad considerabil, iar variabile precum prinderea sau uscarea materialelor nu mai reprezintă un motiv principal de îngrijorare.

Iată 3 exemple de casă cu structură de lemn de care să ții cont:

Casele din bârne de lemn

Aceste construcții pot fi ridicate fără probleme în absolut orice zonă geografică a țării, însă datorită aspectului rustic, sunt adesea întâlnite în zone de munte și preponderent în arii recunoscute pentru fluxurile mari de turiști. În structura unei case consolidate pe bârne din lemn, fiecare element își are un loc foarte bine definit în proiect, încă din faza de concept a acestuia. De aceea, o astfel de structură nu lasă foarte mult loc schimbărilor spontane de plan, pentru compartimentări diferențiate sau adaptări.

Casele din lemn cu elemente portante

O astfel de structură este mult mai cunoscută sub denumirea de “sistem de casă americană” și are la bază îmbinarea bârnelor și grinzilor de lemn, întărite cu panouri de OSB. Chiar dacă lemnul este elementul principal al unei astfel de case, structura de bază, finisajele și elementele de izolație adaugă în coșul de materiale necesare polistiren expandat, panouri de gips carton, vata minerală, betoane, armături.

Acestea nu vor eclipsa absolut deloc aspectul rustic al casei din lemn, ci doar vor asigura mai mult confort și mai multă rezistență.  Așa cum spuneam și în rândurile de mai sus, marele avantaj al unei case cu structură de lemn este dat de timpul redus de execuție. Mai toate elementele vin deja confecționate din atelier, iar îmbinarea și instalarea pe șantier a acestora se face într-un timp relativ scurt.

Casele cu finisaje de lemn

Lambriurile, placajele specifice sau elementele decorative din material lemnos pot fi instalate în absolut orice fel de clădire, indiferent dacă aceasta este construită sau nu în jurul lemnului. În cazul de față, nu contează neapărat modul în care a fost conceput sistemul constructiv al casei, ci mai degrabă îmbinarea perfectă a finisajelor de lemn. Trebuie să ții cont de un lucru extrem de important: finisajele din lemn (ca orice alt material, de altfel) dictează pe bună dreptate stilul de amenajare al unui spațiu – clasic, rustic, modern etc.

De aceea, pentru un rezultat de senzație, nu ezita să ceri sfatul unei echipe de arhitecți, astfel încât să te bucuri de o casă cu structură de lemn gândită de la 0, ridicată în cel mai scurt timp posibil și care  va arăta în final exact asa cum ai visat.

 

Sursa: Digital Workforce

Sursa foto: Pixabay

Distribuie articolul pe: