Ce este igrasia, unde si de ce apare

Ce este igrasia, unde si de ce apare

igrasia (2)Una din cele mai grave probleme care poate afecta o casa este igrasia. Este important sa stii ce este igrasia si ce probleme poate aduce. Igrasia poate afecta orice casa si aduce prejudicii sanatatii si confortului celor din casa. Igrasia este o problema care trebuie rapid rezolvata, indata ce este observata, pentru ca are in general tendinta de a se extinde foarte repede.

Exista cateva cauze care produc igrasia, insa toate pot fi remediate. Igrasia poate aparea pe tavan, pe pereti, pe podele, imprejurul geamurilor, usilor sau de-a lungul instalatiilor de apa si termoficare. De obicei, daca o pata de igrasie este observata in interiorul locuintei, cauza acesteia poate fi gasita la exterior. De exemplu, o sectiune umeda de perete interior poate aparea datorita unei defectiuni a sistemului de jgeaburi de la exterior.

Aparitia igrasiei la nivelul podelelor apare datorita actiunii capilare a apei la nivelul fundatiei casei. Aceasta problema poate fi rezolvata eficient prin instalarea unei izolatii chimice la nivelul fundatiei.

Citeste si: Cum te feresti de umezeala in casa

igrasia (1)Igrasia care apare la acest nivel este o problema ce apare frecvent la anumite cladiri, insa este diagnosticata gresit. Din acest motiv, daca intampinati o astfel de problema consultati un specialist competent care poate efectua testele necesare pentru a evalua corect daunele si a gasi cea mai propice solutie. Cele mai multe tipuri de zidarie permit un minim de miscare a apei prin actiunea capilara. Din acest motiv apa din pamant introduce saruri ce contamineaza peretii si panourile de gips-carton. Aceasta contaminare se poate rezolva prin inlocuirea peretilor falsi cu altii ce au in compozitie gips-carton rezistent la saruri.

Igrasia infiltrativa se refera de obicei la apa care intra in pereti si are o miscare orizontala de la un nivel superior la unul inferior. De obicei acest tip de igrasie este asociata cu deficiente ale constructiei externe. Igrasia infiltrativa este un rezultat al materialelor  folosite la constructie, materiale care permit apei sa se scurga in pereti si podele. Defectele tipice ce provoaca aparitia acestui tip de igrasie sunt: probleme la reteaua de scurgere, ale retelei de jgeaburi, gauri in acoperis.

Citeste si: Ce faci daca nu ai fereastra in baie?

igrasia (4)Igrasia infiltrativa este cel mai frecvent intalnita la casele vechi ce au pereti solizi. Noile sisteme de constructie (peretii cavitari) ofera o protectie imbunatatita impotriva apei de ploaie. Este destul de dificil de localizat cu exactitate cauza acestui fel de igrasie, de aceea sfatul unui expert este recomandat.

Condensul este forma cea mai frecventa de igrasie. Acesta se formeaza datorita umiditatii crescute a aerului din interior. In general sectiunile cele mai afectate sunt cele in care activitatea umana ridica nivelul umiditatii relative prin activitatile zilnice (gatit, dus, uscarea hainelor). Cand acest aer umed intra in contact cu suprafetele reci (geamuri, pereti reci) se produce condensul. Punctul in care apa retinuta in aer isi modifica starea din forma gazoasa in forma lichida este cunoscut sub numele de punctul de condens.

Citeste si: Ce faci daca nu ai fereastra in baie?

Condensul este cel mai frecvent asociat cu un sistem de termoficare sau ventilatie defectuos, insa acest punct de vedere poate fi inselator. Condensul este o problema frecventa in sezonul rece din cauza diferentelor d etemperatura dintre mediul exterior si cel din casa, in conditiile unei izolari proaste a casei.

Echipa Casa si Gradina.ro

Sursa foto: freedigitalphotos.net/ hepta

Distribuie articolul pe: