Ce este un aerograf și la ce poate fi folosit? Ei, bine, la o mulțime de lucruri

Ce este un aerograf și la ce poate fi folosit? Ei, bine, la o mulțime de lucruri

Aerograful a devenit un obiect indispensabil în atât de multe domenii, încât ar putea fi aparatul cu cele mai multe utilizări. Folosit încă din antichitate, sub o formă diferită, e adevărat (un os prin care era suflată vopseaua), aerograful este un pistol de vopsit de dimensiuni reduse, utilizat în domenii atât de diverse, de la arte plastice la vopsitoriile de mașini și de la decorat torturi și prăjituri la make-up, printre multe altele.

Aerograful folosește aer comprimat, la viteze foarte mari, pentru a sufla vopseaua dintr-un rezervor. Cantitatea de culoare poate fi reglată printr-un fel de „trăgaci” care retrage sau scoate și mai mult în afară un ac de control.

Un aerograf se folosește, așa cum spuneam, în mai multe domenii. Să vedem în care:

  1. Arte plastice

Acest domeniu este și cel în care s-a folosit din cele mai vechi timpuri aerograful. Cei mai mari artiști folosesc un aerograf pentru a obține efecte de culoare imposibile pentru pensule, reușind astfel să ilustreze tablouri mult mai realiste.

  1. Industria auto

În lumea auto, aerografele sunt foarte utilizate. În tunning, de exemplu, cu un aerograf se „pictează” și se „desenează” pe caroseria mașinii diverse scene sau simboluri. Chiar și la vopsirea mașinilor, din fabrică sau în ateliere service, se folosesc tot un fel de aerografe, dar de dimensiuni mai mari.

  1. Personalizare de obiecte

Dacă vrei ca o chitară să te reprezinte cât mai mult, o poți personaliza. Sau un telefon mobil. Dincolo de stickerele lipite pe obiectele preferate, poți să le decorezi cu vopsea, în diferite forme și cu diverse motive. Un aerograf este cea mai bună soluție și în acest caz.

  1. Machete și figuri de colecție

De la clasicele machete de avioane, până la figurinele colecționabile, toate acestea pot fi decorate cu un aerograf.

  1. Decorațiuni textile

Aici avem o mulțime de posibilități, tot atâtea câte feluri de haine există. De la lenjeria de pat până la geci sau pantaloni. Dacă ai un logo personal, care să te reprezinte și care să te identifice, îl poți „imprima” pe orice fel de haine, cu ajutoroul unui aerograf. Depinde, e adevărat, de materialul hainei. Dar geaca ta preferată tot poate avea inscripționat pe spate ceea ce-ți dorești tu.

  1. Machiaj

În lumea cinematografiei, se utilizează aerografe pentru a reuși cele mai suprarealiste personaje. De la tatuaje temporare, până la vopseaua verde de pe fața și corpul lui Hulk, de exemplu. Ba chiar se folosesc aerografe pentru bronzat, fiind o metodă mai eficientă și mai omogenă decât crema tradițională.

  1. Restaurări

De la picturi murale, din biserici, sau chiar la tablouri, aerograful ajută restauratorii de opere de artă sau de clădiri să obțină mai repede rezultatele dorite.

  1. Patiserie și cofetărie

Decoratul tartelor, produselor de patiserie, a bomboanelor sau oricărui tip de desert e mai ușor de realizat dacă se folosește un aerograf cu pigmenți de bucătărie.

  1. Fotografie

Pasionații de fotografie știu că, dincolo de programele de editare foto, pot folosi aerograf pentru fotografiile în format fizic, pentru mici retușuri atunci când nu sunt mulțumiți de rezultate.

Sursa foto, text: eMAG

Distribuie articolul pe: