Ce investiții merită să faci în locuința ta? 4 îmbunătățiri care se amortizează în scurt timp

Ce investiții merită să faci în locuința ta? 4 îmbunătățiri care se amortizează în scurt timp

Scumpirea utilităților în repetate rânduri obligă la un consum responsabil și eficient, astfel încât să te poți bucura de confortul dorit fără ca facturile să fie o povară prea mare. Pentru asta, însă, ai nevoie de mici upgrade-uri în locuința ta, care își vor merita investiția cu vârf și îndesat. Înlocuirea unor obiecte sanitare sau implementare unor mici soluții economice nu numai că te vor ajuta să recuperezi banii cheltuiți pentru ele, dar se vor dovedi a fi mult mai prietenoase cu portofelul tău pe termen lung. Iată ce modificări eficiente poți face în căminul tău:

  • Bucură-te constant de clima ideală

Pentru a te bucura de o atmosferă plăcută tot timpul, nu este nevoie să ții căldura sau aerul condiționat la maximum în orice moment al zilei. O bună izolație termică va menține temperatura pe care ți-o dorești pentru o perioadă mai lungă de timp, fără să fie nevoie să consumi energie mai mult de câteva ore pe zi. Tot ceea ce trebuie să faci este să investești într-un material izolant de calitate. Spre exemplu, poți folosi vata minerală de sticlă de dimensiunea și grosimea potrivite locuinței, pentru a asigura o bună izolare termică, dar și fonică, pentru un confort mai mare. Acest tip de material oferă un plus de siguranță prin întărirea rezistenței clădirilor și prin protecția sporită împotriva incendiilor.

  • Folosește ferestre eficiente

Ferestrele asigură locuinței lumina, căldura și ventilația de care are nevoie, însă ele pot avea un impact negativ asupra eficienței energetice a întregului cămin. Cercetările arată că aproximativ 20% din pierderile de energie din locuință au loc prin ferestre și uși. Dacă ferestrele tale sunt vechi, ar putea fi cazul să le înlocuiești cu unele din termopan cu eficiență energetică sporită, care blochează razele de soare puternice, pentru a menține aerul răcoros în casă pe timp de vară, blochează razele ultraviolete dăunătoare pielii și păstrează căldura în interior în lunile reci.

  • Înlocuiește sistemele sanitare vechi

Înlocuirea sistemelor sanitare vechi cu unele noi nu are doar beneficii estetice asupra locuinței, ci este și o decizie extrem de practică. Obiectele sanitare sunt principala sursă de irosire a apei: robinete care curg, consumul excesiv de apă din timpul dușului sau vasul de toaletă care eliberează cantități de apă uriașe de fiecare dată când tragi apa. Folosind noile modele de sisteme sanitare, care dispun de o tehnologie menită să reducă consumul inutil al apei fără a afecta confortul tău, poți reduce semnificativ cantitatea de apă irosită. Spre exemplu, un cap de duș cu funcție ecologică poate controla cantitatea de apă pe care o consumi în timpul băii, oferind, în același timp, o presiune confortabilă.

  • Instalează un termostat programabil

O altă metodă eficientă de a reduce costurile este prin instalarea unui termostat programabil, care să mențină temperatura locuinței tale la un nivel confortabil pe toată perioada zilei, adaptându-se constant la temperatura de afară, pentru a nu consuma excesiv. De asemenea, un termostat programabil poate fi ajustat și de la distanță, pentru a reduce consumul de energie atunci când nu este nimeni acasă. Aceste aparate pot fi folosite atât pentru încălzirea pe timp de iarnă cât și pentru răcorirea pe timp de vară și  „economisesc aproximativ 10% din costurile de energie, practic plătindu-se singure în câteva luni”, asigură Kateri Callahan, președintele Alianței pentru Reducerea Energiei.

Prin aceste mici investiții în locuința ta te poți bucura de un maximum de confort, reducând semnificativ costurile pe termen lung ale utilităților. Astfel, nu numai că vei recupera sumele investite, dar vei economisi mult mai mulți bani de-a lungul timpului.  

 

 

Foto: Shutterstock

Distribuie articolul pe: