Ce stil de grădină preferi?

Foto: pixabay.com

Ce stil de grădină preferi?

| | Monica
Distribuie articolul pe:

Dacă deții un petic de pământ vrei să fie și util, și să arate perfect din punct de vedere estetic. De aceea, producătorii de obiecte pentru grădină au conceput o gamă variată de decorațiuni, pentru orice spațiu și orice portofel. Iată cum alegi stilul potrivit!

Primul lucru pe care tre­buie să îl ai în vedere atunci când îți decorezi grădina este dimensiu­nea terenului de care dispui. Dacă ai în fața blocu­lui doar 2­ mp, este greu de crezut că poți instala un mic iaz sau un chioșc de grădină, fără a risca să ocupi tot spațiul și să creezi senzația de înghesuit; în schimb, dacă ai o grădină de câteva sute de metri pătrați, o pergolă, o fântână arteziană sau o moară de apă decorativă, asta va atrage cu siguranță privirea vizitatorilor. Acest lucru nu înseamnă că pentru grădinile mici nu se găsesc soluții. Ținând cont și de stilul general al grădinii (rustic, mo­dern, japonez etc.), se pot procura decorațiuni de orice dimensiune și aproape la orice preț. Îți oferim câteva sugestii care să te ajute la amenajarea grădinii tale.

Foto: pixabay.com

Stilul rustic

În grădinile mari

Balansoarele din lemn masiv, chioșcurile, toboganele din lemn (deja cumpărate sau con­fecționate de meșterul casei), fântânile arteziene de diferite for­me, dimensiuni și din diverse materiale (care, dacă spațiul per­mite, pot fi combinate foarte frumos cu un iaz în care să se adune apa și apoi să reintre în circuit) atrag privirea și umplu în mod plăcut spațiul unei grădini întinse. De asemenea, peste iaz poți pune un podeț din lemn sau, lângă el, o moară de apă decorativă, nu foarte înaltă. Iazul poate fi deco­rat cu diverse specii de nuferi, iriși sau chiar trestie. O variantă mai ieftină de a decora în stil rustic ar fi să recondiționezi diverse obiecte țărănești: căruțe (care pot fi umplute cu ghivece cu flori curgătoare), roți de car, juguri. De asemenea, pe timp frumos poți „arunca” în grădină și mici grămezi de paie sau baloți de fân uscat.

În grădinile mici

Sunt indicate decorațiuni viu co­lo­rate, cu tematică rustică: moriști de vânt sub formă de flori, insecte sau păsări de plastic (au tije care se înfig în pământ și par a zbura pe deasupra grădinii), săculeți de iută umpluți cu vatelină (aceștia pot fi confecționați și în casă, din bucăți de iută de la sacii vechi, cusuți la diverse dimensiuni și umpluți cu orice material), jardiniere sau ghivece din trun­chiuri de copaci (scobite pe interior, decojite de scoarță și date cu lac, pentru a rezista ploilor). Dacă îți ­dorești un iaz și ai grădina micuță, poți procura din magazine un iaz și de 1 mp, pe care îl poți decora cu nuferi pitici. Și în grădinile mici merg bine obiectele țărănești, de la ulcele îngropate pe jumătate în pământ, la ștergare agățate de ramurile copacilor sau la roți de car vopsite în culori intense.

Foto: pixabay.com

Stilul modern

În grădinile mari

În principiu, tipul decorațiunilor poate fi asemănător cu cel utilizat în grădinile rustice. Ceea ce diferă sunt formele și mate-rialele folosite – în grădinile ame-najate în stil modern pre-domină formele geometrice, simetria, iar ca materiale, sticla și metalul. Astfel, un chioșc din fier forjat, un colț pentru grătar dotat cu o masă și scaune din metal și sticlă securi-zată vor fi potrivite. De asemenea, fântâna arteziană trebuie să fie simplă, eventual constituită ca formă geometrică (un cub sau o sferă, de exemplu), iar iazul să nu fie umplut de verdeață și stuf, câțiva nuferi sunt suficienți. Și nu te grăbi să vopsești în culori aprinse podețul de fier, pentru că în stilul modern sunt prefe-rate culorile stinse (gri, bej) și contrastele alb-negru. Dacă trebuie să folosești textile (la pernuțele de pe scaune sau pentru balansoar), alege imprimeurile geometrice și culorile în contrast, cu efect vizual hipnotizant.

În grădinile mici

Aceleași reguli de bază sunt valabile și în grădinile mici amenajate și decorate în stil mo-dern, numai că aici, spațiul fiind mai redus, și elementele trebuie să fie alese mai cu grijă, pentru a nu încărca vizual. Ele-mentele cât mai simple, cu linii drepte, în culori estompate vor defini acest stil modern și în grădinile mai mici. Pietrele albe (de râu sau de plastic, disponibile în comerț) ajută și ele la crearea imaginii de spațiu mărit, aranjat și elegant; pot fi folosite pe alee, până în grădina propriu-zisă, sau, dacă spațiul nu permite mai mult, la rădăcina tufelor de flori, creând cu ele diverse forme geometrice.

Stilul japonez

Foto: pixabay.com

În grădinile mari

Stilul de amenajare japonez face parte dintr-un stil holistic (integrativ, unitar) de viață, de aceea grădina amenajată astfel e un spațiu al echilibrului și al armoniei. Gră-dinile japoneze conțin cele patru elemente vitale: apa, aerul, fo-cul și pământul. Apa este pre-zentă în iazuri sau fântâni arte-ziene, aerul este simbolizat de moriștile de vânt, focul, de obiectele de iluminat (de la lumânări la stâlpi de felinar), iar pământul este reprezen-tat de pietrele folosite la decorațiuni. În grădinile întinse poți introduce și elemente ja-poneze autentice, cum ar fi case de ceai (niște chioșcuri cu aspect specific), lanterne (lampadare) și bolte. Deoa-rece stilul japonez este caracteri-zat prin simplitate, austeritate, asimetrie și naturalețe, florile cultivate vor fi foarte puține și folosite doar în ronduri, nu pe marginea aleilor. Se preferă în schimb gazonul și arbuștii de tip bonsai.

În grădinile mici

Stilul japonez este potrivit și pentru grădini mici, deoa-rece descurajează cultivarea abun-dentă a florilor; gazonul, câteva ronduri de pietre în mijlocul că-rora să existe felinare de grădină sau lumânări-candelă și o fântâniță miniaturală sunt su-ficiente. În grădinile mici trebuie găsită acea combinație a celor patru elemente menționate, care să dea totuși impresia de aerisit, de ordonat. În loc de fântânițe poți pune un vas cu apă în care presari petale de flori și așezi lumânări plutitoare; așadar, creează un colț japonez inclusiv pe balcon.

Oricare ar fi stilul ales, important este ca grădina să te reprezinte și să fie o oază de liniște.

Distribuie articolul pe: