Ce trebuie să faci în casa ta în martie

Ce trebuie să faci în casa ta în martie

Martie este o lună spectaculoasă. Este plină de sărbători dedicate revenirii la viață, este luna primelor flori, este luna în care ziua ajunge din urmă noaptea și o depășește victorioasă, la echinocțiul de primăvară. Una peste alta este luna perfectă în care ai multe de făcut în casă, pentru casa ta și în gradină, dacă ai norocul să ai gradină. Fiecare din aceste treburi din casă și din grădină, pe care e bine să le faci în marie sunt dătătoare de energie și de stare bună.

Ce treburi ai de făcut în casă ta în luna martie? Multe! Noi am făcut o listă, ca să te inspirăm și să te provocăm în egală măsură.

Curățenia de primăvară este o necesitate. Va împrospăta casa și te va împrospăta pe tine. Nu le face pe toate într-un singur weekend. Repartizează treburile pe mai multe zile și începe de sus în jos, cu camerele mici, spațiile în care umbli rar. Aruncă ce nu-ți trebuie, aranjează și organizează.

Acordă o atenție specială paturilor, saltelelor, pernelor, plăpumilor și păturilor. Unele trebuie doar aerisite, altele scuturate, altele spălate. Întoarce salteaua și bate-o bine cu un batător. Bunica făcea așa și făcea foarte bine! Uda un cearceaf vechi cu apă în care punea o cană de oțet alb. Îl întindeam , stors bine peste saltea și bătea salteaua bine bine, cu poftă și multă energie. Cred că-și descărca niște angoase! Clătea apoi cearceaful, îl uda din nou cu apă și oțet, întorcea salteaua și relua operația.

În martie avem mult mai multă lumină, iar lumina este esențială pentru frumusețea casei, așa că trebuie să dai atenția cuvenită ferestrelor. Cuvintele de ordine sunt: lasă lumina să intre în casă! Dacă ai draperii groase e de preferat să le schimbi cu unele mai fluide, sau pur și simplu să le scoți de la ferestre în perioada sezonului cald.

Înainte de curățenia efectivă, repară ceea ce nu merge bine în casă. Garniturile robineților, vreo proză stricată, schimbă becurile arse. Ideea este să face acele mici reparații pe care nu ai avut chef, timp sau energie să le faci în lunile de iarna. Fă un pas mai departe și vezi dacă sunt eventuale mici reparații pe care le poți face prin casă. Ceva zgârieturi pe mobilă, vreo balama de dulap care se mișcă, o ușă care scârțâie.

Controlează cu atenție toți pereții pe care stau mobilele mari – bibliotecă, șifoniere, colțurile de jos și de sus ale camerelor și îndepărtează eventualele pete de mucegai. Chiar dacă ai o casă sănătoasă, mucegaiul poate apare în locurile acoperite de mobilă, unde nu circulă aerul.

Acordă câteva minute fiecărui ghiveci cu plante pe care îl ai în casă. Curăță frunzele uscate, schimbă pământul sau doar completează-l, adaugă îngrășământ și eventual adaugă alte plante verzi în casă, în locul celor cărora nu le merge bine sau au trecut cu greu peste iarnă.

Rezervă o zi pentru cămară și debarale. Sunt locurile cele mai dezordonate din casă pentru că mereu cineva are ceva de ascuns sau de depozitat ”pentru moment”, acolo. Fă ordine, organizează și aruncă tot ceea ce nu-ți mai este de folos.

Fă o mică investiție în ceva util sau pentru decor pentru fiecare cameră din casă. Ceva nou în bucatarie – o față de masă colorată, un ceas de perete, ceva nou pentru baie – covorașe de baie noi sau o perdea de duș, pentru dormitor – o pătură, o lejerie nouă, și neaparat în camera de zi a casei tale – o ramă pentru fotografii, o perdea nouă, o husă pentru canapea.

Ce trebuie să faci în casa ta în martie

Aromele casei sunt și ele esențiale. Iarna misoase a scorțișoară și portocale, primavara aromele casei trebuie adaptate noului sezon. Alege arome naturale proaspete, de flori, mere verzi, lămâie sau marine.

În loc de final o recomandare. În marie trebuie să ne bucurăm toți de flori. Așa că o casă fără flori, în martie, este de neconceput. Alege zambile în ghiveci, narcise în ghiveci sau plante cu flori cât mai colorate, tot în ghiveci. Ideale sunt petuniile, kalanchoe, crassula, campanula, violeta de Parma. Pe toate le găsești în perioada asta în marile magazine la standurile cu plante în ghiveci. Fiecare în parte va aduce energie și un aer proaspăt și primăvăratec în casă!

Citeste si:

Text exclusiv online: Otilia Ignat/sursa foto: pixabay.com

 

 

 

 

Distribuie articolul pe: