Ce trebuie sa stii despre constructia unei case in regie proprie. 5 lucruri esentiale

Ce trebuie sa stii despre constructia unei case in regie proprie. 5 lucruri esentiale

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre constructia unei case in regie proprie. Daca crezi ca este mai rentabila constructia unei case in regie proprie, comparativ cu solutia unei firme specializate, afla ca raspunsul este dificil. La mijloc sunt exact aceste cinci detalii care fac diferenta si pe care trebuie sa le iei in calcul cand pleci la constructia unei case in regie proprie.

Exista argumente pro si contra, toate bine justificate. Daca ne luam in serios rolul de arbitru se poate spune ca este mai eficienta constructia unei case in regie proprie, dar pentru succesul demersului si pentru finalizarea proiectului de casa in regie proprie trebuie sa respecti cateva reguli fundamentale.

1. Nu poti duce la bun sfarsit constructia unei case in regie proprie daca nu ai experienta in constructii. Cea mai buna solutie este sa faci o buna si temeinica practica pe un santier si sa pui umarul cu seriozitate la constructia unei case. Nici o lectie teoretica nu se ridica la valoarea pe care o aduce o experienta concreta.

2.Documentarea este fundamental necesara pentru constructia unei case in regie proprie. Apeleaza la informatiile pe care le gasesti in mediul online. Este obligatoriu sa stabilesti exact ce vrei si sa stai de vorba cu un arhitect care sa te sfatuiasa si care sa-ti faca un plan de arhitectura si un plan de constructie. Trebuie sa intelegi ca un profesionist toate detaliile acestui plan. Constructia unei case in regie proprie este o treaba mai complicata decat pare la prima vedere.

Un truc bun pe care te sfatuiesc sa-l urmezi este sa te imprieteneste-te cu un inginer in constructii si sa faci impreuna cu el un plan amanuntit cu etapele pe care trebuie sa le parcurgi pentru constructia unei case in regie proprie. Daca iei pe cont proriu un astfel de demers trebui sa fii sef de santier, sef cu aprovizionarea cu materiale, si trebuie sa stii exact ce si cum trebuie facut la fiecare etapa a constructiei. Asta daca nu vrei sa te trezesti in situatia in care te ocupi de finisaje si constati ca nu ti-ai tras utilitatile necesare: apa si curent electric.

Strategia, organizarea si planificarea sunt esentiale. Reduc timpi morti, cresc eficienta, aduc economie de finante si de timp si protejeaza constructia, pentru ca aceasta nu se degradeaza in perioadele de pauza.

3. Stabileste exact din ce fel de materiale iti vei construi casa si intoarce-te pentru detalii si la arhitect si la inginerul constructor.

Constructia unei case in regie proprie trebuie sa te gaseasca doctor in ceea ce priveste materialele necesare. Fa un plan si o lista de necesitati si contracteaza materialele. In felul acesta nu te vei trezi ca vine iarna si nu nu ai de unde procura tigla pentru acoperis. Raporteaza etapele de constructie la timp si incadreaza activitatile in acord cu vremea de afara. Adica finisajele de interior, iarna si ridicarea peretilor, vara.

Alege meseriasi buni si priceputi care sa te ajute la constructia unei case in regie proprie. Oricata bunavointa ai avea nu-ti poti ridica casa de unul singur. Fa un contract cu meseriasii si plateste-i bine. Sunt esentiali pentru reusita unui proiect care urmareste constructia unei case in regie proprie.

4. Negociaza preturile materialelor si fa contracte prealabile. Fa contractele cu furnizorii in perioada in care materialele de constructie se vand mai prost (toamna si iarna – ideale sunt lunile noiembrie, decembrie si ianuarie). Eventual obliga furnizorul sa fie serios platind un avans si stabileste ca livrarea sa se faca in cursul primaverii (aprilie, mai). Tine o evidenta a cheltuielilor si pastreaza chitantele. Tine cont ca furnizorii de materiale sunt interesati de comenzi mari si tind sa treaca pe planul doi onorarea unor comenzi mici cu persoane private, cum sunt cele in cazul in care alegi sa mergi pe ideea de a-ti face casa in regie proprie.

5. Incepe constructia casei in aprilie, astfel incat sa ai timp suficient pentru a duce casa pana la nivelul in care sa fie protejata de intimperiile din cursul toamnei si iernii, adica sa fie complet inchisa, cu acoperis si ferestre. Daca incepi in iulie, august toarna doar structura fundatiei si betoanele, pentru ca degradarea din cursul iernii sa fie cat mai mica apoi reia constructia in primavara. Daca incepi primavara devreme poti lucra in cursul lunilor de toamna si iarna in interior. Momentul in care incepi constructia este esential, dar stabileste acest lucru inainte de  bate palma cu furnizorii de materiale, pentru ca acestea sa nu se degradeze asteptand sa fie puse la locul lor, in timpul toamnei si al iernii. 

In ansamblu daca te organizezi bine, daca esti foarte bine documentat si daca stii cu precizie care sunt etapele pe care trebuie sa le urmaresti in constructia unei case in regie proprie, daca nu te grabesti si daca esti foarte chibzuit cand iei decizii, la final, costurile totale pot fi cu pana la 15% mai mici decat daca ai apela la o firma de constructie. Constructia unei case in regie proprie iti aduce insa si un alt beneficiu: satisfactia imensa de a fi construit o casa!

Sursa foto: pixabay.com

 

Distribuie articolul pe: