Cele 4 principii de bază de urmat în amenajarea locuinței

Cele 4 principii de bază de urmat în amenajarea locuinței

Este suficient să urmezi patru principii de bază din designul interior, pentru a avea o casă decorată după nevoile tale, dar și cu un aspect plăcut.
Indiferent de buget, de spațiu și de materialele folosite, principiile după care se ghidează designerii sunt universal valabile. Este vorba despre acele aspecte care dau tonul în decor și care trebuie respectate atât într-o garsonieră, cât și într-o casă cu etaj. Sunt singurele de care avem nevoie când vrem să decorăm casa sau vrem să facem o schimbare.

  1. Echilibru și simetrie. Cum le pui în aplicare

Un prim aspect important când vorbim despre amenajarea casei ține de echilibrul decorului. Asta înseamnă că trebuie să privim decorul ca un tablou și să găsim un echilibru între zonele din încăpere. Acesta este și principiul de la care trebuie să pornești când gândești, în linii mari, cum vei decora fiecare încăpere. Echilibrul trebuie păstrat atunci când vorbim despre obiectele de mobilier, cât și atunci când vorbim despre culorile alese. Totodată, trebuie să ținem cont și de proporții și să nu folosim obiecte masive în camere mici și obiecte minuscule în încăperi mari.

  1. Alegerea culorilor, niciodată la întâmplare

Alegerea unei palete de culori pentru toată casa este un alt aspect important. Din păcate, culorile sunt cel mai des alese după gusturile noastre, fără să ținem cont de efectul pe care îl au asupra percepției spațiului. Este suficient să privești efectul culorilor în amenajarea unei garsoniere mici, pentru a observa că puterea lor este una mai mare decât îți imaginai și că ele reprezintă un element deosebit de important în designul de interior.
Totodată, pentru ca rezultatul să fie unul coerent, este ideal să alegi 3, maximum 4 culori în toată casa și să existe o culoare care să se regăsească în toate camerele. Casa nu ar trebui să arate de parcă fiecare cameră a fost decorată de altcineva, ci ar trebui să existe o armonie între încăperi și o imagine de ansamblu bine închegată.

  1. Alege elemente de decor în concordanță cu stilul casei  

Elementele de decor definesc adesea stilul casei și sunt acea amprentă personală pe care o lăsăm fiecare dintre noi casei noastre. Ei bine, nu orice suvenir din călătoriile noastre sau orice statuetă primită cadou se potrivește cu spiritul casei, așa că trebuie să facem alegeri din același registru.
Totodată, elementele de decor nu trebuie să fie toate la fel de spectaculoase, ci trebuie să existe câte un singur element care să „fure ochii” în fiecare cameră. Alege câte un punct focal pentru fiecare cameră și construiește decorul în jurul lui. În felul acesta nu vei avea o casă încărcată din punct de vedere vizual.

  1. Nu îți încărca spațiul în mod inutil

Principiul „less is more” (mai puțin e mai mult) este unul ce merită cu siguranță aplicat în designul interior al locuinței tale. Nu îți încărca spațiul în mod inutil cu obiecte pe care nu le vei folosi niciodată sau cu obiecte de decor care doar ocupă loc în casă, fără să fie cu adevărat un element vizual plăcut.
Mai mult decât atât, când alegi obiectele de mobilier, ține cont de obiceiurile tale și fă alegeri care să se plieze pe stilul tău de viață și pe ce nevoi ai tu. Spre exemplu, dacă nu ești pasionat de lectură sau îți ții cărțile în format electronic, de pildă, cu siguranță nu ai nevoie de o bibliotecă masivă care să ocupe jumătate din living.
După cum vezi, aceste reguli pot fi aplicate la orice proiect de amenajare, independent de buget sau de cât de mare este locuința.

Sursa foto: Breadmaker/Shutterstock

Distribuie articolul pe: