Cele mai parfumate soiuri de iasomie

Cele mai parfumate soiuri de iasomie

Iasomia este unul din cei mai parfumați arbuști. Iasomia, cunoscută și sub numele de lămâiță este un arbust, care se umple de flori cu parfum irezistibil la finele lunii mai, începutul lui iunie. Iasomia este un gen de arbuști din familia Oleaceae, cu aproximativ 200 de specii, originare din regiunile tropicale și temperat calde.

Citeste si: Gomphrena, flori de imortele

Pentru că perioada de înflorire durează mult – circa două spătămâni, este bine de știut că exită mai multe soiuri de iasomie, iar parfumul acestora este diferit și ca aromă și ca intensitate.

În zona climatică a României pot crește cel puțin patru soiuri de iasomie. Fiecare dintre ele are parfumul ei!

Iasomia comună (Jasminum officinale) poate crește până la nopuă metri înălțime dacă i se oferă soare, un sol bun, îngrășăminte de două ori pe an și multă apă în perioada de formare a bobocilor. Florile iasomiei comune sunt albe cu o ușoară tentă de roz spre finalul perioadei de expunere a florilor. Dintre toate soiurile de iasomie aceasta are cel mai puternic miros, puternic floral. Iasomia comună poate tolera vremea rece când este plantată afară. În zonele cu climat aspru, geruri puternice și mai ales geruri uscate, este bine să crești iasomia în hârdaie pe care să le poți aduce în casă, iarna, sau care pot fi puse la adăpost.

Citeste si: Floarea pasiunii, o floare exotica pentru ghiveci

Iasomia arabă (Jasminum sambac) este sensibilă la temperaturi scăzute, este specifică regiunilor cu climat tropical și subtropical. Florile albe înfloresc vară și produc un miros îmbietor. Arbustul crește până la cel mult doi metri înălțime și nu tolerează tăieri. Acesta este unul din acele soiuri de iasomie din care se poate face ceai. Florile se culeg în perioada lor maximă de înflorire (la trei-patru zile după deschiderea completă și se usucă în camere răcoroase, la umbră). Ceaiul de iasomie este foarte parfumat și bun pentru dureri, mai ales pentru migrene fără leac și pentru stimularea circulației sângelui.

Iasomia spaniolă mai este cunoscută în cercurile științifice drept Jasminum grandiflorum, nume care evocă trăsătură să definitorie: dimensiunea mare a florilor, cu diametrul de 2-3 cm. Iasomia spaniolă este o floare galbenă, dar mai puțin parfumată.

Din alte soiuri de iasomie se face sirop de iasomie, în general dintr-un extract de iasomie preparat la rece.

Citeste si: Begonia. Totul despre ingrijirea ei

Remarcabile sunt uleiurile esențiale de iasomie care sunt folosite foarte mult, și se extrag fie prin extracție cu grăsimi (enfleurage), fie chimic. Florile trebuie adunate seara, când mirosul este mai puternic. Marile tări care produc esență de iasomie, ceai și preparate pe bază de iasomie sunt: India (este una din aromele naționale), Egipt, China și Maroc.

Citeste si: Iasomia, aroma zilelor de iunie

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Distribuie articolul pe: