Cinci sfaturi pentru o gradina mica

Cinci sfaturi pentru o gradina mica

O gradina mica nu este o catastrofa ci o bucurie. Cu cateva sfaturi simple o gradina mica poate sa devina un loc de vis, o mica oaza de verdeata, un loc de odihna si de bucurie pentru toti cei din casa.

Amenajarea pentru o gradina mica depinde de cateva detalii „tehnice” ale acestia: este betonata sau nu, are gazon sau nu, exista o zona cu pamant sau nu, este intens luminata de soare sau este umbrita, are sau nu pomi. Fiecare detaliu in parte este un criteriu de baza pentru amenajare.

In general o gradina mica trebuie destinata doar relaxarii, pentru ca nu este spatiu pentru a face si o gradina cu zarzavat. Nu renunta insa la plantele aromate, foarte usor de intretinut, rezistente si placut mirositoare, acestea iti vor da satifactia gradinaritului. evident ca daca este o gradina mica ceva mai mare poti pune cateva vase cu rosii si ardei, poate si unul cu castraveti, sau poti face o zona de gradinarit. Practic un metru patrat de pamant fertil poate sa acopere necesarul de rosii, ardei si castraveti al unei familii pentru o luna, poate chiar doua. Organizarea este secretul.

Arbustii inalti, dar mai ales plantele cataratoare, care ocupa mai putin loc, sunt o solutie ideala pentru mascarea limitelor unei gradini mici, creand iluzia unui spatiu mai mare. daca alegi plate cataratoare tine cont de faptul ca cele mai multe au nevoie de soare, sunt acaparatoare, dar foarte putin pretentioase in ceea ce priveste calitatea solului.

Alterneaza speciile pentru a evita un aspect monoton, dar si pentru a te bucura de flori mai multa vreme. O solutie este sa renunti complet la plante cu flori si sa alegi doar plante cu frunze – cele mai bune alegeri: aloe, plantele suculente. Sunt decorative, rezistente si usor de intretinut.

Amplaseaza tufele inalte spre marginea curtii si imbraca zidurile in plante cataratoare. Imbraca gardul in plante cataratoare, iedera sau rochita randunicii. Sunt decorative, spornice, prolifice si cresc repede. O tufa luxurianta de caprifoi este o solutie excelenta mai ales pentru garduri si ziduri.

Un truc: intr-o gradina mica, pespectiva este esentiala, asa ca daca s epoate mergi pe varianta unor garduri cat se poate de mici, din gard viu sau din uluci rare. In felul acesta vei lasa impresia de spatiu iar limitele gradinii mici se vor pierde.

In loc sa prinzi dalele in ciment, fixeaza-le intre borduri, pe un pat de nisip, iar intre rosturi lasa sa creasca iarba sau plante pentru rocarii. Este o solutie foarte buna si poate fi folosita pentru toata gradina, mai ales daca nu vrei complicatii legate de tunderea ierbii, a gazonului sau a vegetatiei, in general.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: