Clopoţeii şi lăcrămioarele, în dar de primăvară

Clopoţeii şi lăcrămioarele, în dar de primăvară

Clopoţeii şi lăcrămioarele – există o mulţime de ocazii de a dărui o floare şi atunci când nu există, cu siguranţă că putem inventa un motiv. Florile de primăvară dăruite şi primite acum, precum clopoţeii şi lăcrămioarele, ne încântă un sezon întreg, însă ne putem bucura de ele şi mai mult, chiar ani întregi.

Clopoţeii şi lăcrămioarele, sfaturi de îngrijire

Coşuleţele pline cu florile albe sau mov ale clopoţeilor carpatini sunt foarte decorative şi pot fi transformate într-un cadou de primăvară deosebit. Ţinute în condiţii optime de lumină, plantele pot înflori chiar şi o lună întreagă, însă odată ce primul val de flori a trecut, planta nu va mai înflori a doua oară.

Atunci este momentul perfect pentru a o transplanta în grădină. Preferă un loc răcoros, dar cu lumină bună, iar pământul trebuie menţinut în permanenţă umed. Aplică un îngrăşământ cu conţinut scăzut de azot o dată pe lună, de primăvara până toamna, iar în restul anului nu trebuie hrănită.

Citeşte şi Limba mielului: frumoasă, aromată și gustoasă

Clopoţeii şi lăcrămioarele

Este imposibil să rezişti şiragului de perle mici şi parfumate al lăcrămioarelor. Ţinute în ghiveci, florile vor încânta orice colţ al camerei sau al terasei, însă atenţie: sunt otrăvitoare!

În mod natural, lăcrămioarele cresc prin păduri, formând covoare vegetale, dar adesea sunt cultivate în grădină pentru frumuseţea şi parfumul lor. Pot fi cultivate şi în ghiveci, dar mai greu, deoarece planta se întinde prin rădăcinile subterane, ajungând să se sufoce foarte repede.

Dacă te-ai hotărât că nu te poţi lipsi de lăcrămioare, alege ghivece sau jardiniere scunde şi largi şi ai grijă să răreşti plantele în fiecare primăvară, pentru că dacă stau înghesuite, nu mai înfloresc. Atât în ghiveci, cât şi în grădină, au nevoie de un loc umbrit şi umed şi de un sol bine afânat. În grădină tind să devină invazive.

Clopoţeii (campanula) şi lăcrămioarele sunt flori de grădină ce te vor încânta cu siguranţă mulţi ani la rând cu culoarea, delicateţea şi parfumul lor.

Vezi Cum poate fi îmbunătăţită calitatea aerului din locuinţa ta

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Foto: Fotolia – © helenedevun, © Tamara Kulikova
Distribuie articolul pe: