Covorul, răsfăț pentru picioarele tale

Covorul, răsfăț pentru picioarele tale

Covorul atrage privirile și influențează modul în care percepem camera unde ne aflăm.

Fie că lucrezi într-un birou, fie că ai de alergat ziua întreagă, atunci când ajungi acasă, picioarele tale se vor bucura să pășească pe un covor moale. În trecut, cu excepția băilor și a bucătăriilor, toate camerele erau în întregime acoperite cu mochetă sau covoare. Acestea erau necesare pentru a păstra căldura, pentru a izola fonic, pentru bucuria senzației de cald, de confort și  de familiar. În prezent, datorită sistemelor eficiente de încălzire (inclusiv prin pardoseală), contează mai mult aspectul său și felul în care contribuie la designul camerei.

Și totuși, alegerea unui covor nu este atât de ușoară cum ai putea crede, aceasta pentru că ai foarte multe modele la dispoziție. Pentru a-ți ușura misiunea, începe prin a da răspuns la câteva întrebări legate de dimensiuni, tipul de fir, compoziție, culoare și stil.

7 sfaturi utile pentru alegerea covorului perfect

covor cu pisoi
www.pixabay.com

Dimensiuni

Parchetul laminat tot mai accesibil și plăcile ceramice în culori tot mai variate ne-au cucerit, așa că nu ne mai îndurăm să le ascundem complet sub covoare de dimensiuni impresionante, greu de mutat și de întreținut, care mai și dau impresia de înghesuit.

Acum preferăm carpetele, care ocupă maximum jumătate din suprafața podelei. Aceste carpete se pot scutura și repoziționa în câteva minute, pentru că ne dorim frecvent schimbarea ambientului, iar rearanjarea mobilei și a covorului pot să dea impresia de spațiu nou, mai proaspăt.

Chiar dacă dimensiunile au fost reduse, s-a păstrat preferința pentru anumite locuri. Carpetele sunt amplasate tot în fața canapelei, sub masa din living, în dreptul patului, în fața șemineului. Singura neplăcere cu aceste carpete vine de la faptul că sunt instabile și riști să alunece de sub picioare dacă te grăbești. Problema poate fi însă imediat rezolvată amplasând sub ele bucăți de covor special pentru așa ceva sau bandă antiderapantă.

Se găsesc în continuare și mochete de diferite tipuri, pentru locuință sau birouri, rezistente la murdărire și pete, pentru că acest tip de finisaj aduce o notă de căldură, de apropiere; nu întâmplător cele mai luxoase hoteluri din lume au mochetă peste tot.

3 motive pentru care e recomandat să pui un covor peste mocheta din camera copiilor

interior
www.pixabay.com

Fir lung sau scurt Fiecare cu avantajele lui

Cel mai ușor de întreținut sunt covoarele cu fir scurt.La modă au fost până de curând covoarele cu fir lung, răsucit, așa-numitele shaggy, care arată bine, sunt confortabile, dar se întrețin mai greu. Aspiratul periodic nu îndepărtează toate firimiturile și trebuie scuturate sau bătute des.

Unele covoare cu fir lung și țesătură deasă sunt tunse în relief, pentru a pune în evidență modelul și zonele divers colorate.

În ultima perioadă au început să fie prețuite și covoarele subțiri, din împletituri cu aspect popular, cu modele stilizate, foarte bine primite de persoanele tinere.

Asortează covorul cu tapițeria scaunelor sau imprimeul pernelor.

Compoziție

Din fibre naturale sau artificiale? Aceasta este prima întrebare privind compoziția covoarelor. Cele mai bune sunt cele obținute din lână 100% sau în combinație cu vîscoză. Pentru camerele copiilor alege covorașe sau mochete din fire sintetice, care își păstrează bine culorile și se curăță mai ușor. O altă variantă pentru cei mici este covorul din burete, cu piese care se îmbină precum puz-zle‑urile. Sunt colorate și izolează termic, ceea ce contează pentru că de obicei copiii petrec mult timp jucându-se pe podea.

Pe holuri, în dormitoare, în locul carpetelor poți pune piei de animale cu blană; cel mai frecvent folosite sunt cele de oaie.

Pentru băi și alte spații umede alege numai fibre sintetice, burete, bambus. Pentru intrarea în casă caută un covoraș rezistent, din cauciuc sau fibre aspre.

Ce trebuie sa stii cand alegi un covor

Culori și stil

Evită să alegi un covor în același ton cu parchetul sau gresia, găsește tonuri care contrastează. Dacă vrei să ai mai puțină bătaie de cap cu petele, optează pentru modele în culori mai închise și cu modele mici. Covorul atrage atenția, așa că dacă ai un ansamblu încărcat cu obiecte interesante, alege un covor mai discret.

Culorile mai deschise, variantele uni sau cu modele foarte mici se potrivesc în camere mici. Pentru holurile de la intrare alege culori închise, deoarece sigur se vor murdări repede. Poți delimita două zone cu funcțiuni diferite într-o cameră folosind două covoare cu imprimeu diferit, arată interesant. În camerele celor mici pune covoare în culori vii, cu imprimeuri vesele, cu eroii din filmele de animație sau care imită niște străzi.

Într-un decor clasic, se potrivește un covor persan, pe când într‑un spațiu modern este perfect unul cu imprimeu abstract.

Din tendința de a crea spații ample, aerisite, uneori și în camerele suficient de mari sunt  folosite culori uni temperate. Dar asocierea de prea multe elemente din aceeași zonă cromatică poate duce la monotonie.  Mobila trebuie să contrasteze cu mocheta sau covorul.

Dacă ai un covor uzat, care s-a pătat sau  care nu se mai încadrează în amenajarea camerei, nu te sfii să-l transormi în carpete. Numai marginile să le surfilezi.

Covorul potrivit. Cum il alegi

camera
www.pixabay.com

Întreținere

Aspirarea săptămânală ar trebui să fie suficientă. Când observi că s-au estompat culorile, împrospătează-le frecând cu o varză tăiată în două sau cu o soluție de oțet.

Evită spălarea manuală a covorului pentru că, uscat greșit, se poate deforma sau, insuficient uscat, poate căpăta un miros neplăcut. În schimb, îl poți da la curățat la centrele specializate.

În cazul petelor de grăsime, presară rapid cu șervețele, care absorb lichidul, presară făină ori pudră de talc apoi dă cu aspiratorul. Repetă la nevoie.

Așadar, dacă vrei să-ți răsfeți picioarele cu senzația de bine și să obții amenajări plăcute ochiului,  presară-ți locuința cu mochete și covoare pufoase. Par mici și neînsemnate, dar au rolul lor.

Ce culoare are covorul tau? E in acord cu restul mobilierului?

Măsuri potrivite Cu spațiul disponibil

Corelează dimensiunile covorului cu cele ale camerei. Nu pune un covor mare într-o cămăruță, pentru că va părea și mai înghesuită. Dacă ții neapărat la acest aspect, atunci alege mochetă sau un covor uni, în culori neutre. Găsești și covoare noi al căror imprimeu imită patina timpului.

 

 

Distribuie articolul pe: