Cresterea si intretinerea unei tufe de menta

Cresterea si intretinerea unei tufe de menta

menta (2)Ai facut limonada si vrei sa adaugi putina menta? Imagineaza-ti ca intinzi mana si culegi, din propria ta tufa de menta cateva frunze. Sentimentul este absolut fantastic. Menta este una din plantele pe care le poti tine fara probleme in casa, dar este o planta de gradina, care poate creste direct in pamant.

Citeste si: Cele mai practice plante de interior

Solutia ideala pentru a avea o tufa de menta este plantarea in ghiveci, pentru ca o poti multa de afara in casa. Vara este ideal sa stea afara, sa o bata vantul si soarele, iar iarna o poti aduce in casa. Alege un ghiveci cu gura larga, mai inalt, si foloseste pamant de compost organic.

menta (6)Menta este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute. Pe numele oficial Mentha piperita, aceasta este o planta perena, erbacee, cu frunze verzi puternic aromate si flori mici albastre. Radacina este profunda, motiv pentru care ai nevoie de un ghiveci inalt, tulpina este noduroasa, la plantele mai batrane, si ramificata. Prin tundere tufa devine si mai deasa, iar numarul ramificatiilor mai mare. Lasata libera, in gradina, de exemplu, creste bogat si poate ajunge pana la un metru inaltime. Este foarte decorativa si este extrem de eficienta in alungarea insectelor nedorite.

Citeste si: 4 plante de apartament energizante

Menta face flori mici si albastre sub forma de inflorescenta in spic lung de 5-15 centimetri si infloreste in luna iulie. Poti creste menta din seminte, pe care trebuie sa le plantezi la inceputul primaverii. Dupa rasarire lasa doar cativa lastari pentru ca stimula dezvoltarea. Menta are nevoie de pamant nisipos, bine drenat si de calitate. Compostul organic este bine sa fie amestecat cu nisip steril sau pietris fin. Menta creste repede si pana in toamna poate forma o tufa considerabila. Rezista bine la frig si la canicula, suporta soarele, dar prefera un loc semi-umbrit.

Citeste si: Plante care curata aerul din casa

menta (4)Expunerea la soare influenteaza continutul in ulei volatil. Expunerea prelungita la soare reduce concentratia de ulei volatil. Menta iubeste insa lumina si are nevoie de lumina ca sa creasca asa ca se simte foarte bine la umbra zidurilor, la baza gardurilor pentru ca aceste locuri mentin si temperatura constanta si feresc planta de curentii de aer. Concentratia de ulei creste daca planta are o temperatura constanta de 25 de grade Celsius si daca este udata din abundenta.

Citeste si: Plante farmaceutice de nelipsit

mentaMenta iubeste apa si are nevoie de apa multa pentru a creste viguroasa. Cu toate acestea nu iubeste apa baltita. Nu lasa pamantul sa se uscuce dar nici ca apa sa stagneze in vas sau in farfurie.

Foloseste pentru menta numai ingrasamant organic. Acesta se aplica primavara. Ingrasamintele chimice reduc cantitatea de uleiuri volatile si schimba proprietatile acestora.

Daca menta creste in casa cea mai buna pozitie este fereastra dinspre Nord sau Sud. Rasuceste in fiecare saptamana ghiveciul pentru ca planta sa creasca uniform. Este foarte bine daca vara o poti tine in aer liber. Este ideal sa o uzi putin in fiecare zi. Recoltarea de frunze de menta se poate face oricand. Cel mai bine este sa o tunzi cu foarfeca, pentru ca prin rupere poti deteriora ramurile mai dure. Poti rupe frunze sau crengute intregi. Cand tunzi menta taie crengutele putin mai sus de baza ramificatiei, pentru a stimula regenerarea. Poti sa recoltezi frunzele de menta numai dupa ce tufa infloreste prima data.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Distribuie articolul pe: