Cum alegi caloriferul ideal

Cum alegi caloriferul ideal

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Ești în situația de a schimba caloriferele din casă sau de a cumpăra calorifere pentru casă? Atunci ai nevoie de câteva sfaturi ca să știi cum alegi caloriferul ideal, în condițiile în care fiecare tip de calorifer în parte are avantaje și dezavantaje.

caloriferul ideal (2)

Există trei mari categorii de calorifere: din fontă, oțel si aluminiu, printre care se află caloriferul ideal, în funcție de nevoile casei tale.

Caloriferele din fontă sunt cele mai des folosite calorifere și sunt considerate printre cele mai eficiente siteme, atât pentru casele care primesc căldură prin rețeaua centralizată, cât și în casele care au centrală proprie.

Caloriferele din fontă au cea mai mare durată de viață dintre toate tipurile de radiatoare, sunt€“ rezistente la lovituri, șocuri mecanice și coroziune. Caloriferele din fontă dau o senzație de confort termic, datorită masei radiante mari. Sunt mult mai practice pentru sistemele centralizate de încălzire, pentru că au o inerție termică mare, dar sunt utile și pentru centralele termice, mai ales în cazul celor care au capacitatea de a funcționa și la temperaturi mici (40-60 de grade). La capitolul dezavantaje este aspectul lor mare, greori și deseori inestetic. Sunt mari și înghit o cantitate mare de apă – care funcționează ca agent termic. Sunt greu de curățat și necesită vopsire periodică și sunt relativ scumpe. Există modele extrem de elegante de calorifere de fontă care sunt mici piese de artă, extrem de decorative, dar prețul lor este pe măsură.

Caloriferele din oțel sunt cele mai des utilizate în ultimul timp pentru avantajele lor nete. Au un preț accesibil și sunt compatibilile cu centralele termice de apartament și nu numai. Acestea rezistă foarte bine la temperaturi de până la 100 grade Celsius, sunt ușor de manevrat și de montat, au cel mai bun raport putere termică/preț dintre cele trei categorii prezentate astăzi, distribuie rapid căldură în interiorul casei, datorită inerției termice scăzute, au un preț mic și sunt adaptabile la orice decor.

Deși sunt produse fiabile și eficiente au și dezavantaje. Cele mai importante sunt legate de durata de viață mică de doar 5-10 ani, este obligatorie tratarea apei din instalații și există riscul evenimentelor neplăcute – scurgeri, spărturi datorită coroziunii.

Radiatoarele din aluminiu sunt produse de generație nouă, dar foarte eficiente. Au o durată de viață foarte mare de 10-20 de ani, se încălzesc repede, consumând mai puțin agent termic decât caloriferele din fontă. Sunt rezistente în timp, sunt ușoare și versatile fiind compatibile și cu sitemele de încălzire centralizate și cu cele locale sau de apartament. În ceea ce privește estetica sunt cele mai utile pentru că pot avea orice formă și orce dimensiune și pot fi ușor integrate în interioarele moderne. La capitolul dezavantaje trebuie menționată rezistența scăzută la șocurile mecanice, riscd e deformare, inerție termică mică – se răcesc/se încălzesc foarte repede, sunt zgomotoase (pocnesc și troznesc atunci când se încălzesc și se răcesc) și necesită aerisire foarte des.

Acum știi care sunt toate avantajele și dezavantajele caloriferelor, deci știi cum să alegi caloriferul ideal.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: