Cum alegi caloriferul potrivit? 3 sfaturi utile pentru sezonul rece

De cele mai multe ori caloriferele sunt doar niște obiecte care trec neobservate, montate la locul obișnuit, pe perete. Prin urmare, nu este de mirare că atunci când acestea trebuie înlocuite apar o multitudine de întrebări. Află din cele ce urmează care sunt caracteristicile principale ale caloriferelor în funcție de model și care sunt cele mai potrivite pentru casa ta.
Orice persoană se va confrunta la un moment dat cu necesitatea montării sau înlocuirii caloriferelor. Iar în acest caz, cele mai mai frecvente întrebări sunt legate de modelele existente, randament, montare, mărime sau preț.
Când înlocuiești caloriferele
Cu toate că au o durată de viață în general mare, caloriferele trebuie și ele înlocuite. Principalul motiv este de obicei faptul că acestea nu mai dau randament, fiind vechi sau demodate. Comparativ cu modelele vechi, noile modele precum acestea au un design mai atractiv, sunt mai eficiente și se găsesc într-o mai mare varietate de forme și modele.
Este recomandat să schimbi caloriferele atunci când cele deja montate nu își mai îndeplinesc funcțiile. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive: pot apărea depuneri, cauzate de impuritățile din apa, ce blochează recircularea eficientă a acesteia; sistemul de recirculare a apei poate fi afectat de rugină; poate apărea coroziunea și fisurarea elemenților.
Poate fi necesară înlocuirea și în cazul în care au fost aduse modificări spațiului, fiind nevoie de o altă mărime.
Modelul potrivit
Chiar dacă acestea au fost în mare parte înlocuite cu unele mai moderne, cu toții ne amintim de caloriferele grele din fontă. Acestea însă nu au dispărut, caloriferele fiind în continuare fabricate și din acest material. Mai exact, există trei materiale din care sunt realizate caloriferele și anume fonta, oțelul și aluminiul, fiecare având propriile avantaje și dezavantaje.
Modelele din fontă au cea mai mare durabilitate în timp, peste 30 de ani, sunt rezistente la lovituri și șocuri, mențin căldura pentru o perioadă mai lungă de timp. Acestea au însă și o serie de dezavantaje: modelele noi sunt scumpe; au un volum mare de apă, ceea ce implică și un consum termic mai mare; sunt mai dificil de întreținut decât celelalte tipuri; sunt greu de manevrat și se încălzesc cu mai mare greutate.
Caloriferele din oțel au avantajul unui preț accesibil, au o rezistență mare la temperaturi înalte, se manevrează și montează cu ușurință, distribuie rapid căldura. Durata de viață este însă una scurtă, de până la 10 ani, pot fi adesea de o calitate îndoielnică și au o putere mai mică de încălzire.
Radiatoarele din aluminiu au o durată de viață mare, de până la 20 de ani, au un preț accesibil, sunt ușor de montat și manevrat, se găsesc într-o varietate mare de forme și culori, păstrându-și aspectul pentru mult timp, au cel mai bun randament termic. Dezavantajele acestora sunt: se răcesc rapid, se deformează cu ușurință, nivelul de zgomot este mai ridicat, necesită o aerisire frecventă și sunt mai expuse coroziunii.
Cum faci cea mai bună alegere
Este foarte important să alegi caloriferele potrivite pentru fiecare încăpere. Iar dacă modelul și culoarea sunt mai degrabă dictate de buget și preferințe, mărimea trebuie să fie adecvată dimensiunilor fiecărei camere. Pentru a stabili necesarul de căldură dintr-un anumit spațiu este necesar un calcul complex în care sunt implicați factori precum materialul radiatoarelor, suprafața, pereții clădirii, etajul, izolația și orientarea. Pentru a putea însă aproxima eficiența energetică a anumitor surse de încălzire, este util să știi că aproximativ 35-55 de wați pe metru cub îți vor oferi un confort termic crescut. De asemenea, eficiența termică a radiatoarelor calculată pe metru pătrat este: un element din fontă – 135-150 de wați, un element din oțel – cca 160 de wați, un element din aluminiu – 160 – 200 de wați.
Temperatura de la interior nu ne asigură doar confortul de care avem nevoie, ci ne poate influența în moduri neașteptate. Starea de sănătate, starea de spirit sau somnul sunt afectate de numărul gradelor din casă. Prin urmare, odată cu apropierea sezonului rece sistemul de încălzire devine esențial, motiv pentru care alegerile făcute trebuie să reflecte nevoile membrilor familiei tale.
 
Sursa foto: Stutterstock

Distribuie articolul pe: