Cum cresti eficienta energetica a casei

Cum cresti eficienta energetica a casei

Eficienţa energetică a casei redevine un subiect de actualitate. Eficienţa energetică înseamna un confort termic corespunzător, la costuri cât mai mici.

eficienţa-energetică-pentru-casă-2

Valoarea costurilor depinde de poziţia geografică a casei, de dimensiunea acesteia şi de modul de compartimentare, de cât de mari sunt suprafeţele geamurilor şi de calitatea izolaţiilor. Toate la un loc, la care se adaugă modul de încălzire al locuinţei dau eficienţa energetică pentru casă.

Izolarea casei, poziţa ei geografică şi modul de asigurare al căldurii sunt detalii evidente. Contează modul de compartimentare, pentru că numărul pereţilor exteriori influenţează imediat eficienţa energetică pentru casă, iar o organizare interioară bună, dar şi orientarea eficientă a casei pot influenţa, în plus sau în minus eficienţa energetică pentru casă.

Eficiența energetică pentru casă are trei mari consecințe: economii financiare pentru consumatorul final, un prim pas spre independență și siguranță energetică sporită, amprentă redusă de carbon, cu impact asupra mediului și al unei vieți sănătoase. Toate acestea se pot ameliora cu investiţii şi cu eficientizarea sistemelor de ventilaţie, încălzire şi izolaţie.

Iată căteva soluţii care cresc eficienţa energetică pentru casă.

Izolatii termice împiedică căldura sa migreze intr-un spațiu mai rece. În cazul clădirilor cu o bună termoizolație, vara aerul cald nu pătrunde in încăperi, iar iarna procesul se inversează. Astfel se asigură economii energetice importante, eliminând cheltuielile inutile aferente încălzirii sau răcirii spațiului. Podurile, mansardele înalte, izolarea termică a casei, beciul si grasimea peretilor sunt elementele esenţiale care determină eficienţa energetică pentru casă.

Citeste si: Incalzirea cu lemne. Un sistem practic si ecologic

Izolarea pereţilor externi, a pardoselilor şi a teraselor, buna izolare termică a instalaţiilor care asigura căldura în casă sunt elemente care contează în eficienţa energetică pentru casă. Centralele termice individuale sunt soluţia optimă pentru casele individuale şi abia a doua alegere în cazul apartamentelor, unde costurile sunt ceva mai mari. Puterea centralei trebuie să fie în echilibru cu spaţiul locuibil, pentru a fi cu adevarat eficientă.

Citeste si: Eficiența panourilor solare

Termopane sunt un aliat esenţial pentru  eficienţa energetică pentru casă. Aceste siteme, care ating perfecţiunea, au rezolvate complet problemele ferestrelor convenționale şi sporesc substanţial eficienţa energetică pentru casă. Uşile de interior sunt şi ele un element esenţial pentru eficienţa energetică pentru casă, izolarea bună a fiecărei camere fiind una din condiţiile confortului termic şi a unor costuri reduse în anotimpul rece.

Citeste si: Panouri solare pentru apa calda   

Un suport pentru eficienţa energetică pentru casă îl reprezintă energia alternativa, care este soluţia optimă. Panourile solare, încălzirea geotermală, biogazul sunt soluţii costisitoare, la instalare, dar care se amortizează relativ repede şi reduc, în anasamblu costurile şi cresc substanţial eficienţa energetică pentru casă.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Distribuie articolul pe: