Cum cultiv lămâi II

Cum cultiv lămâi II
Cum cultiv lămâi
www.pixabay.com

Dragi cititori, continuăm articolul început aici.
După omogenizarea amestecului, acesta se umezește prin pulverizare și se acoperă pentru efect și sudație cu o folie de polietilenă. Se lasă așa cel puțin 8 ore, pentru distrugerea completă a dăunătorilor. Atenție! A se respecta după prospect concentrațiile de tratament la Formol, Topsin și Merpan. Umplerea ghiveciului se face astfel: pe fundul ghiveciului se pune un ciob sau pietricica fix pe orificiul pentru drenaj, apoi se umple jumătate din ghiveci cu pământ vegetal mai slab calitativ și cealaltă jumătate a ghiveciului se completează cu amestecul pregătit în prelabil, lăsând 1,5 cm distanță de nivelul gurii ghiveciului. Se acoperă la suprafață cu nisip de râu, se tasează ușor și se trece la semănat. Se acoperă apoi cu o folie, după ce s-a udat tot prin pulverizare. Adâncimea de semănat obligatoriu este de 3 cm, care se face cu un creion sau un bețișor. În final ghiveciul se acoperă cu o folie de polietilenă. Dupa 3 săptămâni apar plantele cu 2 frunze firave la început (2 cotiledoane), lămâiul fiind dicotiledonat.

Semănatul este bine să se facă în februarie și în martie răsadul se poate repica în ghivece mici, umplute cu amestecul special despre care am vorbit. Ghivecele pentru repicare (transvazare) să aibă un diametru de 10 cm la gură. Se țin în aceste ghivece toată vara și prin îngrijiri deosebite plantele de lămâi ajung toamna la 10-12 cm. Au o creștere greoaie. Toamna, când timpul se mai răcește, se face o nouă transvazare, de la ghivece cu diametrul de 10 cm la gură, la cele de 25 cm, unde vor sta până în momentul altoirii.

Altoirea lămâiului se face după 2-3 ani de la semănat, în funcție de îngrijire. Este bine ca toate ghivecele și ustensilele de lucru să fie protejate de germeni prin dezinfectare cu o soluție de 0,25% zeamă bodeleză, prin scufundarea totală. Un portaltoi ideal are 70-80 cm înălțime, peste 2-3 ani, spini proeminenți și grosimea la colet (baza tulpinii) de 2-3 cm. Sub aceste limite altoirea este compromisă, sudarea dintre altoi și portaltoi efectuându-se incorect.

Cât privește altoirea, pentru lămâi este compatibilă altoirea prin muguri: muguri vegetativi crescând și muguri dorminzi, făcândcu-se în anumite perioade optime de altoire, luna mai sau august. Dar cea mai sigură altoire este altoirea prin ramura de rod, din zona mijlocie a coroanei (treimea centrală), de unde rezultă cele mai bune ramuri de altoi, cu turgescența optimă (lemn copt). Altoirea lămâiului la colet (la tulpină) se face cam la 15 cm de la suprafața pământului din ghiveci. Sper ca informațiile prezentate să fie de folos celor care dețin un lămâi. Promit să revin cu amănunte în următoarele numere ale revistei. Până atunci vă doresc sănătate și spor în toate!

Distribuie articolul pe: