Cum faci compost?

Cum faci compost?

|
Eco
| admin
Distribuie articolul pe:

Atunci când investeşti timp şi bani în pământul grădinii tale te poţi aştepta întotdeauna la cele mai bune rezultate: plante viguroase şi recolte bogate. Şi când ai la îndemână mici resturi de prin curte sau de prin bucătărie rezultatul va fi de două ori mai bun. Sigur, poţi oricând cumpăra compost deja făcut, organic, de la magazinele specializate. Dar este destul de ieftin şi uşor să-ţi faci singur compostul cu materialele pe care le ai la îndemână şi cu echipamentul potrivit.

Aici vei găsi informaţii complete despre compost, tot ce ai nevoie pentru crearea compostului şi care este procesul de întreţinere şi păstrare a sa, indiferent ce metodă de realizare a acestuia foloseşti. Vom expune tehnici de bază şi informaţii obţinute prin practică care te vor ajuta să fii eficient(ă) şi să obţii rezultate excelente la crearea compostului.

3 elemente esenţiale pentru compostul perfect

Spre deosebire de plivit sau dubla-săpare a pământului – care necesită mult timp şi efort fizic, crearea de compost este banală: grămada de compost (aproape că) se întreţine singură! Fă-o corect şi vei obţine cu siguranţă rezultatul scontat.

1. Începe cu un container
Vom avea de a face cu material organic în descompunere, oameni buni, deci nu ne trebuie nimic sofisticat. Singura cerinţă pentru acest container este să ţină la un loc toate ingredientele astfel încât bacteriile benefice care descompun materia să poată lucra eficient.

Incintele pentru compost sunt de două feluri: statice şi rotative. Ambele tipuri necesită ca întreg conţinutul lor să fie întors periodic pentru a-l oxigena şi pentru a amesteca materialele în curs de descompunere.
Containerele staţionare pot fi cuşti din sârmă bine ventilate sau lăzi din lemn asamblate sau create manual. Un container bine conceput va reţine căldura şi umezeala, va permite obţinerea de rezultate rapide.
Containerele rotative sunt containere uşor de întors şi care grăbesc procesul de descompunere, reducându-l la săptămâni în loc de luni sau ani; secretul lor – infuzii dese de oxigen şi retenţie de căldură.
Alegerea unui container o vei face în funcţie de ce cantitate de material ai la dispoziţie (iarbă, frunze, buruieni şi tulpini din anul anterior), ce spaţiu ai disponibil în grădină şi cât de repede ai nevoie de produsul final.

Dacă ai ales un container static, aşează-l la soare că să beneficieze de cea mai mare cantitate de căldură posibilă. Dacă stă în umbră toată ziua, descompunerea se va întâmpla în continuare, dar la o viteză extrem de redusă – mai ales dacă vine vremea rece de toamnă. Şi containerele rotative se recomandă să fie aşezate la soare.

2. Alege corect mixul de ingrediente
O reţetă bună de compost are o nevoie de o combinaţie de resturi din plante brune şi verzi, plus ceva umezeală. Exemple de ingrediente ideale pentru materia brună: resturi de ziar, lemne, frunze uscate; resturile din bucătărie şi iarba tăiată sunt ideale pentru materia verde.
Nu lua în calcul carnea, peştele şi lactatele pentru containere instalate afară din casă pentru că tind să atragă şoareci, ratoni şi chiar câini.

Dacă vei folosi un container simplu, varianta cea mai bună este să începi sa le umpli cu material mai consistent, precum ramuri mici şi tulpine lemnoase, pentru o bună aerisire. De câte ori adaugi materie verde, adaugă şi ceva material brun pentru a păstra umezeala şi pentru a crea goluri de aer.

O idee bună este să ajuţi procesul de descompunere să înceapă, folosind câteva ingrediente aflate la îndemână: aruncă şi câteva lopeţi de pământ de grădină bogat în materie organică. Procesul de descompunere (100% natural) va începe imediat.

3. Aminteşte-ţi câteva lucruri simple.
Îngrijirea grămezii de compost este super-simplă, dar puţină atenţie acordată acesteia poate face o diferenţă enormă la final. Adaugă materie periodic, ca să dai bacteriilor hrană proaspătă şi să izolezi spaţiul astfel încât să păstreze căldură.

Întoarce grămada cu o furcă o dată la 1-2 săptămâni ca să te asiguri că materialele s-au amestecat suficient de bine şi îşi fac treaba. După ce ai terminat de întors, verifică dacă amestecul este uşor umed. Prea puţină umezeală va încetini procesul de descompunere.
În câteva luni, produsul final ar trebui să fie închis la culoare, sfărâmicios şi să miroasă a pământ proaspăt.

Greşeli frecvente
Să fiu sinceră, este destul de greu să strici compostul, dar ia în calcul câteva sfaturi ca să ai parte de un început fără bătăi de cap.

Nu te zgârci cu componentele la început.
Descompunerea are nevoie de un minim de materie pentru a îşi face treaba. Şi dacă totuşi ai o cantitate mică de material vei găsi containere pe măsură, aşa că alege-ţi produsul cel mai ok din punctul tău de vedere.

Păstrează umiditatea.
Este extrem de uşor să uiţi de procesul activ de descompunere pe care l-ai început. În concluzie, verifică grămada periodic.

Nu fii dependent de un singur material.
Combinaţia de texturi diferite şi nutrienţi creaţi din descompunerea mai multor plante le va oferi noilor tale plante o dietă extrem de hrănitoare şi le va ajuta să îşi dezvolte rezistenţa împotriva bolilor şi a dăunătorilor.

Nu te lăsa copleşit(ă)
Nu este nicio reţetă exactă şi nici vreo inginerie. Aşa că apucă-te şi încearcă, chiar dacă nu ai mai făcut compost până acum. Vei învăţa rapid ce funcţionează şi ce nu.

Compostul nu prezintă nicio garanţie că legumele sau florile tale vor fi perfecte, dar compostul bogat în materie organică este cea mai rapidă cale către plante sănătoase şi recolte bogate sau către flori superbe. Şi atunci când îl faci cu mâna ta poţi garanta calitatea compostului (fără deşeuri de canalizare, iarbă tratată – vezi ce conţine compostul cumpărat de la magazin).

Sper că te-am pus pe gânduri şi te-ai hotărât să încerci, chiar dacă nu ai mai făcut compost până acum. Compostul reprezintă cea mai bună investiţie în grădina ta!

Sursa: www.planetnatural.com

Sursa foto: airborne77 – Fotolia.com

Distribuie articolul pe: