Cum indepartezi petele dupa renovare

Cum indepartezi petele dupa renovare

| | Elena
Distribuie articolul pe:

pete-renovare

Cum indepartezi petele dupa renovare – Câteva sfaturi, care-ţi prind bine, pentru a avea casa impecabilă după reamenajare.

VOPSEAUA LAVABILĂ

Este dificil de îndepărtat cu apă caldă. Aceasta o fixează şi mai tare. Folosiţi o cârpă curată şi apă rece. Mai întâi îndepărtaţi, la prima mână, grosul petelor, după care, în funcţie de suprafaţă (gresie, parchet, uşi etc.) adăugaţi detergentul potrivit şi spălaţi tot cu apă rece, folosind lavete şi mopuri de dimensiuni mari.

Citeste si: Cum alegi fierul de calcat

CHITURI DE ROSTURI

De pe plăcile de faianţă, gresie, mozaic, cărămidă aparentă, sticlă, astfel de pete se scot uşor cu şpaclul mânuit fin. Dacă vă e teamă să nu zgâriaţi suprafeţele, vă e de ajutor un detergent acid lichid. Acesta ajută la curăţarea urmelor de săruri saline sau de chituri de rosturi pe bază de ciment. Detergentul acid nu trebuie folosit pe suprafeţele poroase şi calcaroase (marmură, travertin etc.).

Citeste si: Cum alegi hota din bucatarie

SILICON

Nu sunt solvenţi pentru silicon, ca atare urmele trebuie să se usuce foarte bine, pentru a le îndepărta prin dezlipirea de pe suprafaţa respectivă. Dacă stratul este prea subţire, folosiţi un cutter, şmirghel sau burete cu bandă abrazivă. Dacă fragmentul de silicon este o prelungire a vreunui rost sau a vreunui spaţiu umplut, înainte de îndepărta părţile nedorite, în surplus, folosiţi cutter-ul pentru a tăia legătura cu „lucrătura”. Altfel riscaţi să smulgeţi şi umplutura siliconică.

ADEZIV DE GRESIE SAU FAIANŢĂ

Este un tip de adeziv pe bază de ciment, care nu poate fi dizolvat. Meşterii faianţari folosesc, de obicei, şpaclul pentru a îndepărta astfel de urme. Pe suprafeţe preţioase, încercaţi să şmirgheluiţi foarte uşor grosul, iar când ajungeţi aproape de suprafaţa plăcii, folosiţi un detergent acid (nerecomandat pentru placările cu marmură sau altă piatră).

Citeste si: Cum alegi masina de spalat

ALTE TIPURI DE VOPSEA

Solventul adecvat îndepărtării vopselei este menţionat pe eticheta cutiei de vopsea. Dar nu folosiţi solvenţi pe suprafeţele lăcuite (parchet, mobilă, uşi) ori vopsite (uşi metalice, pereţi), pentru că stratul respectiv este afectat iremediabil! Nici pe lemnul netratat, nelăcuit nu se poate folosi solvent, fiindcă se va păta. Pe o astfel de suprafaţă cel mai bine se foloseşte o bucată de şmirghel fin, strict deasupra petei de vopsea.

Articol publicat in revista Casa si gradina
Foto: Thinkstock
Distribuie articolul pe: