Cum ingrijesti hibiscusul

Cum ingrijesti hibiscusul
flower-961980_960_720
Exista mai multe soiuri de Hibiscus. Unele mai delicate, altele mai rezistene si bine adaptate la conditiile de clima de la noi. Hibiscusul poate creste in gradinii sau poate fi tinut la interior in vase mari, fiind si intr-un caz si in altul extrem de decorativ.

Ceea ce este remarcabil este aspectul de tufa – poate fi un excelent gard viu, daca este plantat corect si tuns, sau poate fi un element ornamental spectaculos in gradini, fie ca sunt mici sau mari. Cu o gama interesanta de culori, hibiscusul (cea mai cunoscuta specie de la noi are denumirea oficiala Hibiscus syriacus) este foarte cunoscut pentru florile mari, ca de matase, care infloresc toata vara. Florile in valuri de la inceputul lui iune si pana la finele lui august fac din hibiscus o floare tare iubita si apreciata.

hibiscus.jpgHibiscusul face flori albe, rosii, purpurii, albastre sau bicolore. Ca in cazul majoritatii arbustilor de gradina, lumina reprezinta si pentru Hibiscus un factor important de care va trebui sa tii cont. Desi tolereaza semi-umbra, exemplarele cultivate in spatii largi si insorite, se vor dezvolta impresionant si vor produce multe flori. Hibiscusul creste fericit si nu este deloc pretentios in privinta solului si tolereaza fara probleme caldura, frigul, uscaciunea si vantul.Inflorirea este deosebit de bogata la exemplarele crescute in spatii foarte insorite, un arbust de talie medie poate produce pe parcursul a 4-5 luni, cateva sute de flori.Hibiscus syriacus poate avea flori simple, cu petalele intr-o culoare si miezul interior in nuanta inchisa, de rosu sau violet, puternic contrastanta pe fondul petalelor sau flori involte, cu mai mult de 8 petale, cele din mijloc puternic franjurate, dand impresia unui pampon.

Citeste si: Cum ingrijesti rododendronul

Daca are un loc bun hibiscusul poate ajunge si pana la 2-3 metri inaltime, cu frunze multe, bogate si flori mari, spectaculoase. Indiferent de dimensiunea exemplarelor de hibiscus acesta trebuie curatat si tuns perioadic pentru a stimula formarea florilor si a forma coroana, mai ales in cazul exemplarelor care au spatiu de crestere potrivit si se pot dezvolta.
Mai mult, se transplanteaza foarte usor. Deoarece infloreste pe lujeri noi in fiecare vara, este de preferat sa fie tuns primavara devreme pentru a incuraja aparitia cat mai multor flori.

Indiferent ca alegi sa cultivi hibiscusul prin intermediul semintelor, a butasilor sau prin altoire, in numai cateva luni te vei bucura de o tufa bogata si plina de flori. Daca optezi pentru varianta semintelor, planteaza-le pe acestea intr-un ghiveci, la sfarsitul verii, iar in primavara, le poti transplanta afara. Pentru a incolti cat mai repede, semintele de hibiscus au nevoie de udari la aproximativ 2 – 3 zile, dar cantitatile de apa trebuie sa fie relativ mici.

Pe de alta parte, daca alegi sa plantezi un butas de hibiscus, trebuie sa faci acest lucru de preferat primavara, insa o poti face si vara, dupe zile ploioase sau in perioada mai rece a lunilor de vara. In acelasi timp, ar fi bine sa plantezi butasul langa un gard, astfel incat sa aiba un punct de sprijin pe masura ce se va inalta. De altrfel hibiscusul este un foarte bun companion al gardurilor, zonelor de granita din curte si se poate planta in zonele mai putin preferate de alte plante tocmai pentru adaptabilitatea si rezistenta sa.

In cazul in care ai mai multi butasi sau vrei sa folosesti hibiscusul ca sa formezi un gard viu, planteaza-i la o distanta de aproximativ 35 de centimetri, in zig-zag, astfel incat tufele sa nu se sufoce reciproc.

Hibiscusul nu are probleme cu daunatorii. Nu trebuie fertilizat, si suporta perioadele secetoase foarte bine. In zilele foarte calde, sau in perioadele secetoase poate primi apa, dar numai dimineata sau seara tarziu dupa ce trece soarele. Hibiscusul este iubit de fluturi, albine si insecete in general pentru gustul dulce al polenului. Un risc pentru hibiscus, in gradina il reprezinta animalele de companie. Cainii de curte vor roade tulpina pentru ca este moale si dulce. Poti prevenii asta protejand tulpina cu un manson de cauciu pe care s-l indepartezi toamna.
Sursa foto: pixabay.com
Distribuie articolul pe: