Cum ingrijesti paducelul. Un arbust spectaculos

Cum ingrijesti paducelul. Un arbust spectaculos

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Dintr-o gradina nu trebuie sa lipseasca niciodata paducelul (pe numele oficial Crataegus laevigata). Pe langa faptul ce este un arbust folositor, iar fructele sale sunt excelente pentru ceai sau consumate ca atare, paducelul este si un arbust foarte decorativ pe tot parcursul anului, prin florile sale abundente din timpul primaverii si fructele rosii care rezista pe ramuri pana tarziu in decembrie.

Paducelul nu are nevoie de prea multa ingrijire daca ii asiguri un loc la soare si, ocazional, o vizita la salonul de coafura. Odata ce s-a prins, devine extrem de tolerant la conditii extreme cum ar fi umezeala, uscaciunea sau poluarea.
Paducelul este un arbust al floriei spontane, dar se adapteaza foarte repede in mediul de cultura. Este cunoscut sub mai multe denumiri: planta inimii, maracine alb, doctorul inimii, gherghinar, cacadara, malai moale, maracine alb, funigel, paduchelnita, merisor tepos, trantitura etc. Arbustul creste in principal in Europa, dar este intalnita si in Asia.
Un alt atu sunt ramurile pline de spini care il fac ideal pentru gardurile vii si care ofera o gramadă de locuri de cuibarit pentru pasari.
In aprilie si mai tufele se acopera cu o spuma de flori mici si albe, care contrasteaza frumos cu verdele lucios al frunzelor. Toamna, fructele rosii inveselesc gradina si reprezinta o sursa de hrana pentru pasari si animale mici. Fructele si florile au o aroma specifica. Gustul acestora este usor amarui. Fructele paducelului au un continut bogat de vitamina C si sunt comestibile. Le poti folosi pentru a prepara delicioase gemuri sau jeleuri.
Imediat ce s-au deschis, florile au un miros placut, insa cu trecerea timpului acesta devine fetid, atragand musculitele care le polenizeaza.
Paducelul este perfect pentru zona limita a gradinii, poate fi folosit pentru a forma un gard viu, si poate fi folosit pentru a masca locurile mai putin estetice datorita frunzisului bogat si al ramurilor dese.
Cel mai bine paducelul se poate inmulti prin butas, dau pot si semanate si seminte, arbustul fiind extrem de prolific.
Arbustul are nevoie de soare dar se adapteaza si la locuri partial umbrite, doar ca productie de fructe va fi mai mica. Este foarte rezistent si nu are pretentii in ceea ce priveste solul, preferand o umezeala limitata si o buna drenare a apei. In mod spontan creste in zone de panta, ceea ce permite drenarea buna a apei. Vara, in perioadele secetoase poate tolera absenta apei, dar daca vrei fructe suculente ofera-i din cand in cand cateva galeti cu apa, dupa ce soarele apune ca sa nu-l oparesti.
Una din calitatile sale mari este ca rezista perfect si la temeperaturi mari si la geruri aspre, iar fuctele sale sunt o veritabila farmacie cu multiple beneficii pentru foarte multe afectiuni.

 

sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: