Eco

Cum menții locuința răcoroasă vara în timp ce economisești energie electrică?

Cum menții locuința răcoroasă vara în timp ce economisești energie electrică?

În sezonul rece, cu toții așteptăm venirea căldurii, însă canicula ne afectează atât starea de spirit, cât și sănătatea. Este foarte important să ne menținem locuința răcoroasă în această perioadă, în special dacă în aceasta se află și persoane în vârstă, copii sau animale de companie.

Iată cum îți poți menține locuința răcoroasă și în același timp să faci economii la energia electrică.

1. Schimbă-ți aparatul de aer condiționat

Chiar dacă acesta încă funcționează bine, dacă este vechi, cel mai probabil consumă mai mult curent. Schimbându-l cu unul dintr-o clasă energetică superioară și vei putea face economii semnificative.

2. Folosește aparatul de aer condiționat în mod inteligent

Multe persoane au tendința să țină aparatul pornit mare parte a zilei, la o temperatură medie. Însă dacă vrei ca facturile tale să fie mai mici, e recomandat să pornești aparatul mai rar, dar la o temperatură mai joasă. De exemplu, atunci când simți că în casă s-a făcut prea cald, pornește aparatul la 16-18 grade timp de 5-10 minute.

3. Aerisește în momentele potrivite

Ține geamurile deschise seara, noaptea și dimineața, iar în restul zilei închide-le. În felul acesta, vei aerisi locuința, dar nu vei permite aerului cald să intre.

4. Înlocuiește becurile incandescente cu cele fluorescente

Știai că aproximativ 90% din energia utilizată de becurile incandescente este transformată în căldură? În plus, acestea consumă mai mult curent, iar facturile tale sunt mai mari.

5. Folosește un dezumidificator

În mod normal, atunci când corpul transpiră, transpirația se evaporă și te răcorești. Însă dacă locuiești într-o zonă cu multă umiditate, transpirația nu se evaporă; în schimb, hainele se lipesc pe tine, iar corpul se simte cald și lipicios. Un dezumidificator ajută la eliminarea excesului de umiditate din aer, ceea ce te face să te simți mai rece chiar și la temperaturi mai ridicate.

 

Citește și: Aparatele de aer condiționat: cum le alegi și întreții

 

 

Sursă foto: iStock

Distribuie articolul pe: