Cum repari mobila zgariata

Cum repari mobila zgariata

Oricat de multa grija ai avea, mobila se poate zgaria. Iata cateva trucuri simple care pot repara mobila zgariata.

Cel mai des sunt afectate de zgarieturi piesele de mobilier din lemn masiv, cele de stejar sau de nuc si mai ales piesele vechi. Autori pot sa fie copiii, animalele de companie sau mici accidente.

Citeste si: O noua viata pentru masa de bucatarie

In cazul in care zgarieturile sunt subtiri si nu foarte adanci, acoperirea si indepartarea acestora este mai simpla. Mobila zgariata, inchisa la culoare se repara cu praf de coaja de stejar (il gasesti in magazinele naturiste sau in ateliere de tamplarie) pe care il presarati pe o bucata de tifon. Cu aceasta bucata frecati foarte bine zgarieturile de pe piesele de mobilier si acestea vor disparea in cateva secunde.

Citeste si: Polite si rafturi pe peretii din camera de zi

Zgarieturile pe mobila deschisa la culoare se pot indeparta cu vaselina alba sau cu un amestec de otet si ulei (uleiu de masline sau ulei de floarea soarelui ori ulei de in), in parti egale, ori sau cu suc de lamaie amestecat cu putin ulei.

A doua varianta este mai simpla si ofera in plus luciu si un parfum placut. Tot ulei floarea soarelui, de masline sau de in, poti repara mobila zgariata de nuc. Amesteca doua linguri de ulei cu una, doua lingurite de vin rosu. Cu solutia rezultata freaca bine locul zgariat pana cand urmele dispar.

mobila zgariata

Zgarieturile foarte mici si subtiri pot fi indepartate cu usurinta daca sunt frecate cu un miez de nuca. Miezul de nuca este uleios si va ajuta obiectele de mobilier zgariate sa isi recapete luciul.

Citeste si: Comode si bufeturi

Daca zgarieturile sunt adanci solutia optima este reconditionarea mobilierului. Reconditionarea mobilierului presupune slefuirea tuturor suprafetelor cu o masina speciala pentru slefuit sau cu o bucata de glaspapir nu foarte dur. Dupa aceea se aplica un nou strat de lac, precedat sau nu de o vopsea speciala pentru mobila. Reconditionarea mobilierului este momentul in care poti schimba culoarea acesteia, si este un demers pe care merita sa-l faci, cu ajutorul unui specialist, evident, mai ales in cazul pieselor de lemn masiv, din nuc, ciresi sau alte esente nobile.

Citeste si: Husa pentru canapea. O solutie simpa si eficienta

Solutiile speciale pentru curatat si ingrijit mobila au calitatea de a intretine lacul si de a repara mobila zgariata, mai ales in cazul urmelor fine, petelor si prafului (care oricum este un inamic al lacului de mobila), asa ca folosirea periodica a acestora este utila.

Sursa: howstuffworks.com

Foto: followpics.net

Distribuie articolul pe: