Știai că buretele pe care îl folosești pentru spălat vasele poate deveni un loc ideal pentru bacterii? Află cum să-l igienizezi corect și cât de des ar trebui să-l schimbi pentru a-ți proteja sănătatea. În fiecare bucătărie se găsește cel puțin un burete – un instrument esențial pentru spălat vasele, dar și pentru curățarea mesei sau igienizarea chiuvetei. Dacă te gândești cât de des folosești buretele și cât de multe bacterii poate acumula, devine evident că este important să îl păstrezi curat și igienic. Cum să cureți buretele de vase Buretele poate aduna reziduuri alimentare, murdărie și bacterii, iar acest lucru poate afecta igiena din bucătărie. În primul rând, alege buretele de material care reține mai puțină murdărie, cum ar fi cel din silicon. Indiferent de tipul ales, este esențial să-l igienizezi zilnic. Pentru a-l curăța, începe prin a-l clăti sub jet de apă fierbinte pentru a îndepărta resturile vizibile. Apoi, pentru o igienizare mai profundă, scufundă buretele într-un lighean cu apă fierbinte, în care adaugi o lingură de sare sau bicarbonat de sodiu. Aceste ingrediente naturale ajută la eliminarea murdăriei și mirosurilor neplăcute. Dacă vrei să îndepărtezi mirosul, folosește în loc de sare sucul de lămâie sau oțet de vin alb. Lasă buretele la înmuiat timp de 30 de minute. Dacă buretele este unsuros și are urme de grăsime, clătește-l bine sub apă fierbinte și lasă-l la macerat într-un lighean cu apă fierbinte și săpun de Marsilia pentru câteva ore. După orice procedură de curățare, nu uita să-l clătești foarte bine și să-l lași să se usuce complet la aer. Ideal ar fi să-l pui la uscat peste scurgerea chiuvetei pentru a evita formarea de ciuperci din cauza umezelii. Dacă vrei o metodă rapidă, poți folosi cuptorul cu microunde. După ce buretele a fost clătit bine, pune-l într-un recipient cu apă (care este potrivit pentru microunde) și încălzește-l la putere mare timp de 60 de secunde. Aceasta va elimina germenii și bacteriile. După aceea, lasă-l să se răcească, stoarce-l și lasă-l la uscat. Cât de des să schimbi buretele de vase Cât de frecvent ar trebui să schimbi buretele? Pe de o parte, este important să asiguri igiena, având în vedere că buretele intră constant în contact cu vasele și mâncarea, iar pe de altă parte, nu vrei să risipesti resurse inutile. Ideal ar fi să-l schimbi o dată pe lună, menținându-l curat și igienizat periodic. Buretele de celuloză este mai greu de dezinfectat complet, deci ar trebui schimbat mai des, în funcție de cât de mult îl folosești. Dacă îl folosești doar ocazional, pentru curățarea blatului sau a mesei, îl poți păstra două săptămâni sau chiar o lună. Dacă însă îl folosești zilnic pentru vase, cel mai bine ar fi să-l schimbi săptămânal. În plus, dacă buretele tău începe să aibă un miros persistent care nu dispare cu zeama de lămâie sau oțet, este timpul să-l arunci fără regrete. Distribuie articolul pe: